Поскъпване на газа ще натовари най-много индустрията

Решението на комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за шоково поскъпване на природния газ с 29.6% е закъсняло, което допълнително натоварва бизнеса и създава непрогнозируема икономическа среда. Това се казва в становище, изпратено до председателя на КЕВР Иван Иванов и медиите, от осем организации, които обединяват големите индустриални потребители, така и големи работодатели в България като Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и други.

В него се посочва, че въпреки исканото от „Булгаргаз“ увеличение на цента на природния газ от началото на 2016 г. с над 10% регулаторът е одобрил увеличение от под 5%, което сега идва като бумеранг и няма как да бъде отложено. „Специфичната политическа ситуация в страната през последните месеци доведе до необходимост от отлагане на редица мерки от страна на държавните институции, в това число и КЕВР – една от които беше частичното увеличението на цената на природния газ“, се казва още в него. Според председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов регулаторът не е одобрил по-високо поскъпване от януари, тъй като в средата на отоплителния сезон това би повлияло на предстоящите парламентарни избори. Сега когато топлофикациите обаче спират да работят, основните клиенти на „Булгаргаз“ остават индустриалните предприятия, които реално ще трябва да поемат шоковото поскъпване от близо 30%, посочи той пред „Капитал“.

Индустрията е недоволна и от предстоящото увеличение на цена задължение към обществото, която е компонент от крайната цена на електроенергията, с 3.5% от 35.77 лв./MWh. до 37.02 лв./MWh. „Изразяваме нашето категорично несъгласие с предвиденото увеличение на цена „Задължения към обществото“. Бихме окачествили подобна мярка като „най-мързеливото“ решение за сектор електроенергетика“, се посочва в становището. Според бизнеса регулаторът трябва да потърси допълнителни буфери в системата, вместо да допуска поскъпването.

„Не намираме логика в необходимостта от увеличение на ценообразуващите елементи за високоефективното комбинирано производство, най-вече с оглед края на отоплителния сезон“, се посочва в становището.

Доволни от увеличението

Енергодружествата – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“, както и Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийният системен оператор (ЕСО), вероятно са единствените доволни от предстоящото поскъпване на цена задължение към обществото. На проведеното открито заседание в КЕВР в четвъртък техните представители посочиха, че са съгласни с аргументите на регулатора. На практика увеличението на крайната цена на електроенергията ще бъде под 1% и почти няма да бъде усетено от битовите потребители.

Поскъпването беше прието положително и от НЕК, която иначе щеше да реализира загуба от 44.4 млн. лв. на годишна база, както стана ясно от доклада на КЕВР.

Тепърва тези компании ще трябва да внесат предложенията си за нови цени, които трябва да влязат в сила от началото на юли.

Защо поскъпва токът

Единствената причина за поскъпването на електроенергията от 7 април е увеличението на цената на природния газ, което пък влияе на преференциалните цени на електроенергията, произвеждана от топлофикациите, информира capital.bg. „Комисията беше обвинена, че взима политически решения по отношение на цената на газа, но тя е почти пазарна и компонентът с регулация е пренебрежимо малък“, заяви Александър Йорданов, член на КЕВР. По думите му обществените и бизнес организации призовават комисията да наруши закона, като определи по-ниска цена на газа и не увеличи тази на тока.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *