Чуждите инвестиции са намалени с над 220% през четвъртото тримесечие

През четвъртото тримесечие на 2016 г. постъпленията от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са на минус с 279,7 млн. евро, като намалението на тримесечна база е близо 227%, изчисли Investor.bg, като използва предварителните статистически данни на Българската народна банка (БНБ).

Така инвестициите между октомври и декември са с 500,2 млн. евро по-малко в сравнение с периода август – октомври.

ПЧИ отбелязват съществен спад през втората половина на миналата година спрямо периода от януари до юни, когато вложенията в страната се увеличиха.

Най-съществено е намалението във финансовите потоци към търговията и услугите, свързани с ремонт на автомобили и мотоциклети, където отливът възлиза на 74,7 млн. евро.

Сериозен е спадът на вложенията в недвижими имоти, които към 31 декември излизат на минус 63,9 млн. евро.

С 51,5 млн. евро са по-малко ПЧИ във финансови и застрахователни дейности, като за сравнение през третото тримесечие те отбелязаха ръст от 293,3 млн. евро.

Има обаче увеличение на вложенията в страната в строителството, като през последните три месеца на миналата година те достигат 38 млн. евро, докато в края на предходното тримесечие бяха 25,8 млн. евро.

Статистиката на централната банка регистрира отлив от ПЧИ на всички големи инвеститори по страни за последните три месеца на 2016 година.

Най-голямо е намалението на гръцките инвеститори, чиито вложения в края на декември падат със 117,2 млн. евро.

Постъпленията от холандските инвеститори от октомври до декември са на минус със 104,7 млн. евро, на норвежците – с 29,9 млн. евро, на швейцарците – с 29,2 млн. евро, а на представителите на Обединеното кралство – с 25,7 млн. евро.

Дяловият капитал и акциите и дяловете на инвестиционните фондове, различни от реинвестираната печалба, се увеличават до 26,9 млн. евро през четвъртото тримесечие, докато през третото излязоха на минус до 41,1 млн. евро, информира investor.bg.

Дяловият капитал и акциите и дяловете на инвестиционните фондове – реинвестирана печалба обаче намаляват от 220,5 млн. евро, на колкото възлизаха в края на септември, като влизат на отрицателна територия с 279,7 млн. евро в края на четвъртото трисечие.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *