Тереза Мей не иска избори, ЕП готов да заседава извънредно за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей каза, че правителството ще продължи да прави планове за възможно излизане от ЕС без сделка, предаде Ройтерс. Мей заяви това във вътрешноведомствен документ, каза пред журналисти неин говорител. Тя не смята да свиква предсрочни избори като начин за преодоляване на патовата ситуация в парламента, добави той. По думите му преговорите с опозицията за Брекзит ще продължат и ще се концентрират върху конкретни въпроси. Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за Тереза Мей

В същото това време британският външен министър Джереми Хънт пък заяви, че разговорите между британското правителство и опозиционната Лейбъристка партия за постигане на консенсус за плана за Брекзит, са по-конструктивни от очакваното. „Разговорите, които водим с лейбъристите, са по-подробни и по-конструктивни, отколкото хората и от двата лагера са очаквали. Но не знаем дали ще постигнем резултат“, каза министърът.
Хънт, който е на посещение в Япония, увери днес японския премиер Шиндзо Абе, че британското правителство е решено да не допусне Брекзит без сделка.
„Оценяваме това, че Япония прави големи инвестиции, създаващи стотици хиляди работни места във Великобритания. Искаме тясното ни сътрудничество да се запази“, каза Хънт.
Правителството на Япония се надява, че излизането на Великобритания от ЕС ще окаже минимално въздействие върху японската икономика и върху световната икономическа конюнктура, заяви Абе.
Хънт изрази надежда за развитие на сътрудничеството между двете страни и нарастване на японските инвестиции в британската икономика. Двамата с японския премиер са обсъдили също подготовката на срещата на върха на Г-20 в края на юни в Осака, предаде ТАСС.

Европейският парламент съобщи, че има готовност да заседава извънредно през юли, за да ратифицира споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.
ЕП започва днес последната си редовна сесия за този мандат. Ако преди 2 юли британският парламент ратифицира споразумението, ще бъде необходима ратификация и от европейска страна, което би наложило извънредно заседание на ЕП, уточниха представители на институцията.
Миналата седмица Европейският съвет утвърди отсрочка до 31 октомври за одобряването на споразумението от британските депутати. Ако британският парламент не успее да одобри споразумението до 22 май, британските избиратели ще трябва да участват в изборите за евродепутати. Ако в този случай британската страна не проведе избори за ЕП и не одобри споразумението, ще напусне ЕС на 1 юни без споразумение.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *