„Тотал“ напуска Иран

Френският петролногазов гигант „Тотал“ (Total) официално прекратява дейността си в Иран, след като САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на компаниите, които правят бизнес в страната, предаде БТА.

Резултат с изображение за иран петрол

„Тотал“ официално излезе от проекта за развитие на фаза 11 от газовото находище Южен Парс, каза иранския министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от Франс прес. Той припомни, че компанията още преди два месеца е обявила това си намерение.

Процесът на замяната (на „Тотал“) с друга компания тече, допълни Зангане, цитиран от Ройтерс.

„Тотал“ е водещ участник в консорциума за разработване на най-голямото в света газово находище с дял от 50,1%. Още 30% са собственост на Си Ен Пи Си (CNPC), а 19,9% – на иранската „Петропарс“ (Petropars).

Запасите на находището се оценяват на 13,8 трилиона кубически метра.

От края на миналия век Иран осъществява поетапно разработване на „Южен парс“, като е разделен на 28 фази, информира econ.bg.

Вашингтон наложи отново сурови санкции срещу Техеран, след като през май се оттегли от ядреното споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран. Те влизат в сила през ноември.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да накаже чуждестранни предприятия, които продължат да работят в Ислямската република.

Президентът на Иран Хасан Рохани предупреди, че предлагането на петрол от региона на Близкия изток може да бъде застрашено, ако САЩ успеят да накарат съюзниците си да спрат да купуват петрола на Техеран, съобщава „Асошиейтед прес“.

Рохани е разговарял с ирански емигранти в Швейцария по време на посещението си там вчера. Той е изтъкнал, че САЩ са заплашили да не позволят на Иран да продължи да изнася петрола си. Иранската държавна телевизия излъчи коментарите му.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *