БДЖ пусна поръчка за покупка на нови мотриси за 675 млн. лв.

„БДЖ – Пътнически превози“ обяви мегапоръчката си за нови мотрисни влакове. Изненадващо тя е на стойност 675 млн. лв., а не както беше обявено предварително – 450 млн. лв. Разликата от 225 млн. лв. ще отиде за поддръжка на въпросните мотриси за срок от 15 години.БДЖ пусна поръчка за покупка на нови мотриси за 675 млн. лв..

Резултат с изображение за бдж

Компанията вече обяви, че са й необходими 85 нови влака, които да бъдат купени на два етапа. Първите 42 броя – до 2023 г., а втората порция от 43 – до 2028 г., което ще поднови наличния подвижен състав на 85%.

За първата партида 42 мотриси беше изчислено, че са необходими 450 млн. лв. Те трябва да дойдат от капиталовия трансфер от държавата в размер на 35 млн. лв. в продължение на 10 години плюс още 100 млн. лв., които вече бяха отпуснати.

Цената за поддръжката на мотрисите от 225 млн. лв. не беше обявявана до момента. От БДЖ коментираха пред „Капитал“, че парите за тази дейност ще дойдат от субсидията, която компанията получава от държавата по договора за обществена услуга. Не е ясно обаче защо срокът е само 15 години при положение, че според експерти сериозните ремонти на подобен тип подвижен състав започват след този период и БДЖ ще трябва да плати отново. По този въпрос от БДЖ обясниха пред „Капитал“, че желанието е да се защитят интересите на компанията.

Сега – скъп ремонт на старите влакове

Още една неяснота откъде ще дойдат парите идва от това, че БДЖ паралелно с процеса на пълно подновяване на подвижния състав е обявило и огромни поръчки за ремонти за почти 240 млн. лв. За ремонт на 30 локомотива (серия 44 000 и 45 000) на „БДЖ – Пътнически превози“ за период от три години през април беше обявен търг за 58 млн. лв. без ДДС. В ход е и най-големият търг за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси и 24 електрически мотриси Siemens за 5-годишен период. Той е за 137 млн. лв. без ДДС. Последната едра поръчка на компанията е за вагони. Тя е за 51.7 млн. лв. без ДДС за ремонт (среден и капитален) на 227 пътнически вагона за срок от 3 години, информира в.Капитал.

Така в БДЖ текат едновременно два процеса – по масово ремонтиране на активи и по подмяна на въпросните активи с нови. Общата сметка доближава 1 млрд. лв. При положение, че компанията е на загуба и средствата са от държавни субсидии, т.е. пари от данъци.

Какво се поръчва

Поръчката за нови мотриси е за 22 броя с по 230 места с повишен комфорт, 8 броя с 230 места със стандартен комфорт и 12 броя с по 150 места със стандартен комфорт.

БДЖ се е допитала до четири компании за изчисляването на парите, необходими за купуване на новите мотрисни влакове. Това са PESA Bydgoszcz, Stadler Rail Management, Skoda Transportationa и Siemens. За въпросните 42 електрически мотриси PESA е посочила индикативна цена от 390 млн. лв., Stadler – 563 млн. лв., Skoda – 564 млн. лв., и Siemens – 630 млн. лв. Осреднената цена излиза 537 млн. лв., като Ernst&Young намаляват сумата с 15% с обяснението, че ако производителите доставят еднотипни мотриси, това ще намали цената с толкова. Във въпросната сума се вписва обаче само офертата на полската PESA.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *