„Турски поток“ излиза на сушата

Броени дни остават до полагането на турска територия на съоръженията от направлението по суша на газопровода „Турски поток“ след завършването на работите по морския участък. Преминаването към този етап от строежа ще бъде отбелязано с церемония на 19 ноември, в която чрез видеоконферентна връзка ще се включат и президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, съобщи Кремъл.

Резултат с изображение за турски поток

Двамата лидери ще имат среща в Истанбул на същата дата, на която ще обсъдят развитието на двустранните отношения и актуални международни проблеми, предаде ТАСС. Според турски медии акцент в разговорите се очаква да бъде ситуацията в Сирия и в региона на Близкия изток. Доставката на руските ракети С-400 също се очаква да бъде предмет на срещата между Путин и Ердоган, предаде БТА.

Газопроводът „Турски поток“ се състои от две тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. По едната от тръбите се предвижда да тече синьо гориво, което ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата е предназначена за износ към европейските клиенти, информира economynews.bg.

Американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че тя разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели и заяви, че Москва трябва да прекрати да използва енергията като оръжие. Той заяви това в унгарската столица Будапеща. „Не трябва да позволяваме повече на Кремъл да използва енергията като оръжие“, призова Пери. Той се обяви за диверсификация на източниците на доставка на енергоносители за Европа. „Русия използва проекта за тръбопровод „Северен поток-2“ и състоящият се от много отсечки тръбопровод „Турски поток“, за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа“, заяви американският министър на енергетиката. „САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, каза Рик Пери, цитиран от Ройтерс.

Министърът на енергетиката на САЩ е на обиколка в страните от Източна Европа. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп през последните месеци активно призовава страните от ЕС да увеличат вноса на американски втечнен газ за сметка на доставките на руски тръбопроводен газ. Рик Пери по-рано многократно е заявявал, че американският втечнен природен газ може да се превърне в допълнителен източник на диверсификация на доставките на „синьо гориво“ за ЕС. По данни на Европейската комисия втечненият газ от САЩ е с 30% по-скъп от руския тръбопроводен газ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *