Банкомат с изкуствен интелект познава измамниците

Японски AI банкомат преценява хората по техния външен вид и действия (снимка: Kyodo)

Банкомат с изкуствен интелект познава измамниците .Първият банкомат с изкуствен интелект вече работи в префектура Аичи, Япония, съобщава местното издание mainichi.jp. Иновативната ATM машина ще предпазва възрастните хора от измамници.

Банкоматът ще разчита на силата на изкуствения интелект, за да реши дали да даде пари на потребителя или да откаже транзакция. С помощта на вградена камера и AI, банкоматът ще преценява хората по техния външен вид и действията им.

Задачата на подобен апарат на първо място е да намали нивото на измами. То е високо в Япония, когато става въпрос за измами на възрастни хора – престъпниците им звънят и ги лъжат да преведат пари с обещания за голяма възвръщаемост, информира  technews.bg.

Ето защо, когато види пред себе си човек, разговарящ по телефона, банкоматът с възможности на изкуствен интелект генерира предупреждение към него да прекрати транзакцията.

Освен това умната машина може да поиска от съмнителния потребител да свали очилата или шапката си, за да завърши транзакцията – в противен случай я прекратява автоматично.

AI системата е разработена от Hitachi-Omron Terminal Solutions Corp. и предстои да бъде комерсиализирана през следващата година. Тя е проектирана да помни голяма база от изображения чрез метод за дълбоко обучение и използва технология за прецизно разпознаване.

През октомври т.г. полицията в префектура Аичи пусна първия банкомат с тази система. Властите се надяват умният АТМ да работи ефективно и да предотврати измами, оценявани на 9,6 млн. долара годишно в Япония.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *