Авикомпаниите в света с печалба от само $405 млн. за първото тримесечие

За периода януари-март авиокомпаниите в света отчитат общо печалба от само 405 млн. долара. В същото време над 60 авиокомпании за първото тримесечие на годината са понесли загуби за общо над 3 млрд. долара, съобщи AFP по информация от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).
Най-големи загуби за първите 3 месеца на годината са понесли европейските авиокомпании – над 2 млрд. долара. Загубите на авиопревозвачите от САЩ за периода са 574 млн. долара, а на тези от Азиатско-тихоокенския регион – 822 млн. долара.
Негативните финансови показатели на много от авиопревозвачите са обусловени главно от намалението на пътническите превози. Съгласно данните на IATA, за май пътническите превози в световен мащаб са намалели с 9,3% на годишна база, като прогнозата на асоциацията е за цялата 2009 г. спадът на пътническите превози да е с 15%.
Според последната прогноза на IATA за 2009 г. приходите на авиокомпаниите в света ще намалеят общо с 80 млрд. долара, а загубите ще достигнат 9 млрд. долара при предишни прогнози за 4,7 млрд. долара загуби.
В Международната асоциация за въздушен транспорт влизат 230 компании от цял свят (включително България Ер), които осъществяват 93% от редовните международни полети.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *