Австралия и Океания първи посрещнаха 2011 г.

Сидни даде тона за този световен празник в своя колкото традиционен, толкова и зрелищен пиротехнически спектакъл в пристанището, предаде БТА. “ Огнена стена“ се надигна от Харбър бридж, за което отидоха 7 тона ракети, за най-голямо удоволствие на събралата се рекордна тълпа от 1,5 милиона души.

Празнуващите започнаха да прииждат на пристанището още по обед местно време, за да наблюдават шоуто от „ложите“. Съседният плаж Бонди бийч също беше препълнен с хора. Посрещането на новата година накара за малко австралийците да забравят лошото време, което причини безпрецедентни наводнения в североизточната част на островната държава континент. По-рано днес, премиерът Джулия Гилард отиде на място, за да се срещне с хилядите бедстващи местни жители.

Първи се сбогуваха с 2010 г. 6-те хиляди жители на малката тихоокеанска островна държава Кирибати. Това стана още в 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време). В Азия, милиони японци ще се стекат в шинтоистките храмове, за да се „пречистят“, докато в Хонконг 400 хиляди души се очаква да се съберат, за да наблюдават подготвеното грандиозно пиротехническо шоу. Въпреки че китайската Нова година, която е повод за много по-големи празненства в Азия, се пада в началото на февруари, жителите на Китай, Индия, Виетнам или Южна Корея надали ще пропуснат да празнуват настъпването на 2011 г.

Най-много пъти ще посрещнат новата година петимата членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС). В околоземна орбита, те ще преминат общо 16 пъти часовата граница между 31 декември 2010 и 1 януари 2011 г. Първият път бе в 11 ч. по Гринуич над Камчатка, в руския Далечен изток. Космонавтите ще се прехвърлят окончателно в новата 2011 г. в 10 ч. по Гринуич на 1 януари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *