Австралия понижи основната лихва до 2,25%

Австралийската централна банка изненада мнозина икономисти, понижавайки основния си лихвен процент във вторник, позовавайки се на влошените икономически фундаменти и слабата инфлация в светлината на последните спадове в цените на петрола.

„На днешното си заседание, вземайки предвид потока от нова информация и актуализираните прогнози, Съветът (на централна банка – бел. ред.) прецени, че в крайна сметка допълнително намаляване на размера на лихвите е подходящо“, заяви гуверньорът на институцията Глен Стивънс, цитиран от WBP Online.

Централната банка понижи основната си лихвена ставка с 25 базисни пункта до 2,25% във вторник, предприемайки подобен ход за първи път от 17 месеца насам.

„Това действие се очаква да добави известна допълнителна подкрепа за търсенето, така че да насърчи устойчивия растеж и инфлационните резултати, съвместими с целта“, добави Стивънс.

Въпреки че дебатът без съмнение ще продължи известно време, решението на централната банка да намали лихвите сигнализира за ангажимента на банката за подпомагане на растежа на икономиката. Все пак някои експерти са на мнение, че последните действия на институцията няма да са достатъчни за постигане на желаните резултати, пише още WBP Online.

От централната банка аргументираха решението си с „няколко ключови развития в австралийската икономика и чужбина, които наклониха решението в полза на свиването на лихвите“. Сред причините са допълнителното влошаване на доверието сред потребителите и бизнеса в страната, по-слабият от очакваното икономически растеж през третото тримесечие и разхлабването на паричната политика в няколко други големи централни банки.

В навечерието на решението икономистите бяха разделени приблизително поравно в очакванията си дали институцията ще намали лихвените проценти, или ще запази текущия курс на паричната си политика.

След хода на банката австралийският долар поевтиня с 1,78 на сто спрямо щатския си съименник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *