Австралия с най-силен икономически растеж от 2007

Австралийската икономика отбеляза най-бързите си темпове на растеж за последните три години през второто тримесечие, подхранени от търсенето на желязна руда от Китай.Брутният вътрешен продукт (БВП) на тихоокеанската страна се увеличава с 1,2% спрямо първите три месеца на тази година, когато отчете ръст от 0,7 на сто.
Пазарните анализатори очакваха австралийската икономика да ускори темповете си на ръст по-малко до 0,9%.
По-бързият от очакваното растеж на БВП може да накара Австралийската централна банка да поднови затягането на паричната си политика в началото на следващата година. Преди това обаче не се очаква повишение на основния лихвен процент в страната заради опасенията от по-бавен растеж на световната икономика през втората половина на тази година.
Износът нараства с 5,6% в рамките на второто тримесечие и допринася най-много за растежа на БВП. Потребителските разходи на домакинствата на свой ред се увеличава с 1,6 на сто.
В сравнение с миналогодишните си нива БВП на Австралия се увеличава с 3,3%, което също надмина пазарните очаквания. От Австралийската централна банка очакват икономиката да ускори своите темпове на растеж до 4% до края на 2012 г., пише Bloomberg.
Икономическите данни за Австралия от вчера показаха, че продажбите на дребно и броят на издадените разрешителни за строеж нарастват през юли. Индексът на бизнес активността в производствения сектор обаче се понижи до 51,7 пункта през август от 52,1 за юли.
Следващото лихвено решение на Австралийската централна банка е на 7 септември и според преобладаващите прогнози основният лихвен процент в страната ще остане на ниво от 4,5 на сто за четвърти пореден месец.
Данните за силния икономически растеж през второто тримесечие засилиха спекулациите, че основният лихвен процент в страната ще продължи да расте в началото на 2011 г.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *