Австралия удвоява помощта за Хаити, Естония дава 6 пъти повече от САЩ

Австралия обяви днес, че ще удвои помощта за Хаити на пет милиона долара (4,6 милиона щатски долара), с което общата сума на отпуснатите от Австралия средства достига 15 милиона, предаде Франс прес.
Канбера съобщи миналата седмица, че ще предостави 10 милиона долара, половината от които предназначени за незабавна помощ, а останалите за възстановяване в дългосрочен план.
„Удвоихме спешната помощ под формата на храна, вода, временни жилища и медикаменти“, заяви австралийският външен министър Стивън Смит за телевизия „Скай Нюз“.
„Естеството и размерът на трагедията далеч надхвърлиха първоначалните оценки и това разбира се е допълнителна причина, поради която Австралия увеличава приноса си“, отбеляза Смит, след като стана ясно, че при земетресението са загинали най-малко 70 000 души.
Естония показа, че има голямо сърце, когато става дума за помощи за опустошеното от земетресението Хаити, като предложи шест пъти повече спешна помощ от обявената от САЩ, изчислена по процент от БВП, съобщава уебсайтът eu.observer.
Според службата на ООН за координиране на хуманитарната помощ, която следи обещаните помощи, Естония е обявила отпускането на общо 1 милиона долара. Сумата е в сянката на 100-те милиона на САЩ, но като процент от БВП, приносът на Естония е 6,2 пъти повече от американския, информира Дарик.
Пропорционално, ако САЩ и ЕС като цяло трябваше да дадат това, което дава Естония, Вашингтон трябваше да обяви 620 милиона долара, а Брюксел – 790 милиона долара. Естония застава начело на класацията на страни-дарители от ЕС, като Швеция, Дания, Люксембург и Белгия заемат останалите места в топ пет, отчитайки БВП. Както стана ясно вчера, Хаити, най-бедната страната в западното полукълбо, ще получи 118 милиона евро от ЕС за хуманитарни помощи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *