Австрийската компания Kapsch предложи 150 млн. за тол-системата

Една от най-проблемните поръчки на държавата е към края си: изборът на компания за изграждането на тол-системата се проточи повече от година, на финала беше даден абсурдно кратък срок от един ден за оферти, а четири от шест кандидата бяха отстранени.

Въпреки това търгът има хепиенд, защото се печели почти сигурно от австрийската компания Kapsch, която е изпълнила подобни поръчки в няколко европейски държави, а цената е с 50 млн. лв. под очакваните от държавата 200 млн. лв.

Регионалният министър вече обяви, че ще се бърза с договора до края на октомври и ако наистина няма вълна от обжалвания, целта на държавата е новият вид плащане да заработи до края на следващата година. Тогава камионите и автобусите ще заплащат според изминатото разстояние и вероятно ще им струва повече, а за колите ще има електронни винетки. Държавата смята, че ще получава между 800 млн. лв. и 1 млрд. лв. годишно от платеното преминаване през пътищата й.

Австрийски победител във финалния дуел

Консорциумът „Капш трафик солюшънс“ около австрийската компания Kapsch е най-вероятният изпълнител на тол-системата в България. В състезание със само още един останал кандидат обединението не само получи максималната възможна техническа оценка от 100 точки, но и даде по-ниска цена. Второто всъщност е решаващо за определяне на победителя, тъй като носи 70% от крайната оценка. Офертата на австрийската група е 149.99 млн. лв. спрямо 193.5 млн. лв., предлагани от консорциума „Тол България“, в който влизат българските „Телелинк“, „Сирма груп“ и „Сиенсис“. Това стана ясно при отварянето на ценовите предложения в сряда. Прогнозната цена на поръчката беше 200 млн. лв. Техническата оценка на българския консорциум също е доста по-ниска – 66.67 точки, така че шансовете да получат договора са на страната на „Капш“.

Какво следва

Очакванията са победителят да бъде определен до края на октомври и да бъде подписан договор с него. Съгласно обявените тръжни условия избраният изпълнител ще има 19 месеца за въвеждането на тол-системата, но надеждите на регионалното министерство са тя да заработи до края на следващата година.

Преграда пред тези амбициозни срокове може да дойде по линия на обжалването. От четирите отстранени кандидата засега никой не е обявил, че планира такова. Дори пред „Капитал“ Веселин Тодоров от „Сиела“ (дисквалифициран на ниво техническа оферта) обяви, че почти сигурно няма да се обърне към съда, защото няма как офертата им да е била перфектна, след като имаха 24 часа за подготвянето й. Запитан дали „Тол България“ ще обжалва техническата оценка, собственикът на водещия партньор в консорциума „Телелинк“ – Любомир Минчев, отказа коментар.

Изпълнителят трябва да изгради системата изцяло за своя сметка, а след това Агенция „Пътна инфраструктура“ ще я изплаща на консорциума в продължение на три години със събраните приходи от таксите. Тол-системата ще бъде разработена специално за българските условия, ще бъде собственост на пътната агенция и ще се управлява от държавен оператор.

Кой е победителят

Консорциумът „Капш трафик солюшънс“ включва българското, полското, италианското и испанското подразделение на австрийската компания Kapsch. Тя е специализирана в предоставянето на решения за интелигентни транспортни системи и е внедрила тол-системи в Австрия, Полша, Чехия, Австралия и Индия. Групата има клон и в България, който е открит през 2005 г. Самата Kapsch е австрийска фамилна компания, основана през 1892 г. В момента за нея работят близо 6900 души. Групата включва три основни бизнес подразделения – Kapsch TrafficCom, Kapsch CarrierCom и Kapsch BusinessCom, които съответно предлагат решения за трафик, превозвачи и предприятия. Първата дейност формира над половината от оборота на групата. За финансовата 2016/17 г. приходите й са 1.1 млрд. евро, а печалбата й преди лихви, данъци и амортизации традиционно е около 100 млн. евро, макар че за миналата година намалява до 68.1 млн. евро заради еднократни ефекти. Групата е изпълнявала проекти почти по целия свят, като е работила както за местни и централни правителствени агенции, така и за всякакви по размер компании.

Вторият конкурент, допуснат до финала, „Тол България“, включва само български компании. Водещ участник в консорциума е „Телелинк“, а партньори са „Сирма груп“ и „Сиенсис“. „Телелинк“ е основана от Спас Русев и Любомир Минчев, като след това вторият откупи дела на Русев. В телеком сектора се говори за близост на компанията с депутата от ДПС Делян Пеевски, но формална връзка няма. Бизнесът на трите компании в обединението е значително по-малък от този на австрийската Kapsch. За 2016 г. общите им приходи са под 70 млн. евро, информира в.Капитал.

Иначе от търга на ниво технически оферти бяха отстранени чешката „Толлнет“, „Контракс“ (която участваше в консорциум с унгарската I-Cell), обединението „Телетол“ (БТК, „Нованор“ и Icom) и „Сиела“ на Веселин Тодоров.

Кого засяга

Тол-системата ще засегне камионите и автобусите, но не и леките автомобили, които ще използват електронни винетки, които ще са с фиксирани цени, каквито са и в момента. Тежкотоварните превозни средства ще се таксуват на база изминати километри. Цената на километър обаче засега не е ясна, тъй като ще бъде определена с постановление на правителството. Системата ще обхване до 80% от републиканските пътища, или около 16 хил. км.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *