Австрия подкрепи ”Северен поток-2”

Проектът „Северен поток-2“ ще позволи по-надеждно осигуряването на Европа с газ.Това обяви вицеканцлерът на Австрия Райнхолд Митерленер, който е федерален министър на науката, научните изследвания и икономиката, на среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

„Трябва да си зададем въпроса дали можем съвместно да изпълним проекта „Северен поток-2″, така че да гарантираме по-сигурно снабдяване на Европа с газ и да задълбочим контактите ни“, допълни Митерленер, цитиран от ТАСС. Австрийският вицеканцлер посочи още, че вече е обсъдил този проект с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак и снощи е разговарял с президента на Газпром Алексей Милер.

Ръководствата на редица страни в Европа, включително от ЕС, са на мнение, че антируските санкции са вредни, каза днес Медведев на срещата си с Митерленер. Руският премиер подчерта, че Москва и Виена са партньори, които винаги са насърчавали икономическите си отношения. И ние не бихме искали да загубим това дори в сегашната нелесна икономическа ситуация, допълни Медведев.

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев и Митерленер се договориха да лансират съвместно проекта „Северен поток-2“, съобщи днес по-рано пред журналисти Улюкаев след среща с Митерленер в Москва. „Обсъдихме откровени проблеми, които са налице, и се договорихме съвместно да насърчаваме този проект, който безусловно е проект от общ интерес, който повишава равнището на енергийна сигурност в Европа. Това е игра, в която печелят всички участници“, каза руският министър. Той посочи също, че подробно е обсъдил с австрийския си колега въпроса за импортозаместването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *