Автобусните и авиопревозвачи няма да увеличават засега цените на билетите

Автобусните превозвачи ще задържат на този етап цените на билетите си. „С днешна дата не сме обсъждали вариант на ново повишение“, казаха от „Етап-Адресс“АД, съобщи Dnes.bg. Фирмата е специализирана в обществения превоз на пътници по редовни автобусни линии на територията на страната и чужбина и в момента изпълнява над 30 редовни автобусни линии от републиканската транспортна схема.

След последното драстично увеличение на билетите през юни (с 2-3 лева средно), не предвиждаме за момента ново увеличение, каза Слав Монов, началник на „Автобусен превоз“ на фирма БИОМЕТ ЕООД, цитиран от Dnes.bg. Той уточни, че ако ситуацията с цените на петрола обаче продължи да се развива в тази посока, не е изключено „фирмата да реагира адекватно на това“.

Повишението на цените на пътническия автомобилен транспорт през юни, когато цените на петрола скочиха до нива около 50-52 долара за барел, беше средно около 1,16 на сто. Тогава „Етап – Адресс“ например увеличи цената на билетите си с 12 процента общо по всички направления.

Чартърният превозвач „Хемус Ер“ също не предвижда на този етап увеличение на цените на билетите си, каза изпълнителният директор на авиокомпанията Димитър Павлов, цитиран от Dnes.bg.

За „Хемус Ер“ горивата формират от 20 до 40 процента от разходите и оскъпяването им води до допълнително натоварване с милиони долари, коментира Павлов. В световен мащаб разходите за керосин на авиокомпаниите е над 84 милиарда долара, посочи той.

За да защити позициите си, „Хемус Ер“ е вдигнала с 2 до 5 евро таксите за гориво от миналата година. Сега те са между 7 и 10 евро, което обаче не ни компенсира, посочи Димитър Павлов. Той обяви, че авиокомпанията предвижда някои нови мерки като увеличение на оборота и „свиване“ на някои административни транспортни и други разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *