Автобусът убиец – със счупена греда и срязана гума

Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти в Министерски съвет, цитиран от БТА. Той добави, че ще се направят технически експертизи, за да се докаже коя е причината за инцидента. Една от версиите е, че гумата се е спукала по неизвестна засега причина. Другата версия е, че шофьорът е заспал.
Катастрофата стана около един часа тази нощ  на 126-ия километър от магистрала „Тракия“. Автобусът, превозващ около 30 души, се е преобърнал и запалил. Шестима души загинаха на място, а двама по-късно са починали в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Сред жертвите е говорителката на полицията в Стара Загора Йонка Георгиева, както и 11-годишно момиче, за което по-рано бе съобщено, че е на 14 г. Някои медии съобщават, че майката е загинала. В катастрофата обаче е леко ранен 5-годишният брат на момичето – Стамен Рангелов, роден в Монреал (Канада), който е бил прегледан и изписан. Момченцето е взето от бащата, който също е пътувал в автобуса и има само леки травми.

По думите на Ивайло Московски тахографската шайба е проверена, не е имало превишение на ограничението за скорост. Почивката на шофьора  – 43-годишния Светослав Димитров, е правена по регламент, имало е и втори шофьор – Иван Чакъров, който е загинал. На водача миналия месец е съставен акт от автомобилна администрация за неспазване на регламента за почивка, но този случай не е такъв, каза министърът. Пробата за алкохол е отрицателна. Мъжът е задържан за 24 часа.
Транспортният министър е разпоредил проверка на фирмите, свързани с превоза – „Ентуртранс“ и „Бургастур -90“. Московски допълни, че към момента два мобилни екипа от Пловдив и Пазарджик са на място на катастрофата, а други два екипа от Бургас ще проверяват компаниите, извършвали превоза и техническия пункт, където автобусът е бил проверяван. Той е минал на преглед в пункт за годишни технически прегледи „Авто Пако” ООД на 8 март и е бил в нормално техническо състояние, годен за превози, но е бил стар – на 23 години.
Фирмата „Ентуртранс“ е собственост на турските граждани Ениз Ченгел, Мюневер Ченгел и Есат Ченгел. Собственик на „Бургастур-90“ е турският гражданин Бурак Саглам, на 21 г., който преотдал автобуса за ползване на „Ентуртранс“ – Бургас, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 г. Фирмата обаче е в процедура по несъстоятелност от февруари 2011 г., която не е завършила.
Управителят на бургаския офис на „Ентуртранс“ Николай Точев заяви, че е разговарял с шофьора Светослав Димитров, който му е казал, че е чул силен трясък от задната част на автобуса. След това рейсът започнал да се носи наляво-надясно, след което се ударил в колона на мост, преобърнал се няколко пъти и се запалил.
„Спях и, когато се събудих, всичко беше в огън. Бягахме много, защото всичко гореше“, разказа една от оцелелите – бургазлийката Милена Ганчева, цитирана от bTV. Тя си спомня, че се е спасила благодарение на това, че се е държала за тапицерията на седалката.
От Областната дирекция на МВР в Пловдив установиха самоличността на всички осем загинали, съобщи „Фокус“. По разпореждане на вътрешния министър представители на областните дирекции на МВР в Бургас, Стара Загора и София се срещат с роднините и близките им.
Оставените за лечение 7 души в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив са: 33-годишният Иван Тасев от Бургас, 55-годишният Сашо Стоев от Бургас, 44-годишната Мая Малетова от София, която работела в Бургас, 41-годишната Жулиета Панева от Бургас, 21-годишната бургазлийка Милена Димитрова, 46-годишната Лиляна Рангелова и 45-годишната Албена Самуилова, която е в реанимация в кома, съобщиха от болницата, цитирани от БТА. 22-годишният мъж, за когото бе съобщено, че е починал в болницата, е Мехмед Зюфекер от село Средна Махала.
По-късно от болницата съобщиха, че още двама души са постъпили директно след инцидента в Клиниката по изгаряния. С това общо лекуваните стават 9.
Близките на загиналите и ранените могат да получат информация на тел. 112, както и на още два телефона – 032/ 932 280 и 032/ 932 281.
По предложение на премиера Бойко Борисов правителството реши утре, 16 юни, да бъде ден на национален траур в памет на загиналите. Борисов е наредил и да се задейства планът за кризисни ситуации при големи катастрофи, съобщи началникът на ВМА ген. Стоян Тонев, цитиран от „Фокус“.По думите на Тонев на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив са предоставени неограничени количества кръв, кръвни продукти и консумативи, необходими за лечението на пострадалите. „Все пак – след всяка такава катастрофа се очакват и усложнения, затова премиерът нареди, ако е необходимо, да се използват хеликоптерите в поделението в Крумово”, каза още той.
Президентът Георги Първанов също изказа своите съболезнования на семействата и близките на загиналите. Държавният глава изрази надежда за бързо възстановяване на пострадалите и увереност, че компетентните органи ще положат максимални усилия за изясняване на причините, довели до катастрофата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *