Автомагистрала „Люлин“ напредва по график

Премиерът Сергей Станишев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов проверихавчера строителните работи на автомагистрала „Люлин“. Те испектираха отсечката между пътен възел „Люлин“ и пътен възел „Даскалово“, предаде БНР.
Магистралата се прави по график и ще бъде завършена в срок – през есента на 2009 година, съобщиха ръководителите на строежа.

„Построяването на автомагистралата ще улесни движението на хора, стоки и услуги за югозападната част на страната, значително ще намалее и натовареността на трафика в столицата“, посочи премиерът.

С новата автомагистрала част от движението ще се изнесе извън Владайското дефиле.

„Това ще улесни пътуването от София към Перник през квартал „Княжево“ в столицата“, допълни Станишев.

Министър-председателят направи символичната първа копка на аутобана в края на януари миналата година. Общата стойност на проекта е близо 142 млн.евро. 75 на сто от средствата са от програма ИСПА на ЕС, а 25 на сто са от държавния бюджет. Автомагистралата ще бъде с подве ленти за движение в едната посока с проектна скорост от 100-110 км/ч.

„Люлин“ е част от общоевропейските транспортни коридори 4 и 8, а общата й дължина е 19 км. Ще бъдат изградени три тунела, 26 моста и виадукти,три пътни възела и укрепителни стени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *