Автомобилният пазар в България с ръст от над 20% през март

След като отбеляза ръст през първия месец на годината, а през февруари отчете отстъпление от 2,7% спрямо същия месец на миналата година, през третия месец на годината автомобилният пазар в България отчита стабилен ръст.

През март в страната са продадени 2108 нови коли, което е ръст от цели 21,4% на годишна база. За сравнение – за същия период година по-рано са били продадени 1736 нови автомобила. За първите три месеца на годината ръстът е по-скромен, но въпреки това стабилен – от 8,4 на сто (5008 спрямо 4619 нови коли преди година), става ясно от статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Като цяло в ЕС регистрациите на нови автомобили през март скачат с 11% спрямо миналата година до 1,65 млн. коли, обяви базираната в Брюксел асоциация. За първото тримесечие ръстът е от 8,5% до 3,64 млн. броя, което представлява възстановяване от двугодишното дъно, постигнато през 2013 г. Растежът през май пък е най-висок за последната година.

В Португалия е постигнат най-сериозен растеж през март – от 42 на сто, докато Италия и Испания отчитат нарастване от съответно 15% и 41%. Гърция и Ирландия също могат да се похвалят с двуцифрен ръст.

Във Франция нарастването е от 9,3%, докато Германия, най-големият автомобилен пазар на Европа, отчита ръст от 9%. Във Великобритания е отчетен ръст от 6% – най-силното нарастване за този век.

„Изглежда, че най-сетне сме свидетели на силен ръст на пазара след години на незадоволителни резултати“, коментира пред Bloomberg Джонатан Поскит, анализатор от LMC Automotive в Оксфорд, Англия. Изследователската компания повиши прогнозата си за 2015 г. за западноевропейските доставки до 12,84 млн. автомобила, което би представлявало най-високата стойност от 2010 г. насам.

Силното търсене е знак за подобряващите се перспективи в региона, въпреки че еврото продължава да отслабва, а борбата за финансиране на Гърция не стихва. Доверието на бизнеса и потребителите в страните, използващи еврото, нарасна до 3-годишен връх през миналия месец, което също е признак, че възстановяването на икономиката се стабилизира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *