Автопаркът се обновява с бавни темпове

Продажбите на нови моторни превозни средства в България през първите седем месеца на годината продължават да бележат ръст, но обновяването на автопарка върви изключително бавно заради скочилия почти с 50% внос на коли втора ръка, сочат данните на Съюза на вносителите на автомобили в България и КАТ.

От януари до юли включително у нас са били купени 27 781 леки и лекотоварни превозни средства, 1508 камиона, 92 автобуса и 346 мотоциклета, пише в. „Дневник“.

В същото време за първото полугодие са внесени 148 000 употребявани коли. Средно на ден в София се регистрират около 700 – 800 нововнесени превозни средства, което е 30 на сто от целия внос.

По отношение на ръста в продажбите внесените употребяваните коли са с около 50 на сто повече от същия период на минала година, докато купените нови превозни средства са с една трета повече.

В сравнение с миналата година през първите седем месеца на тази най-сериозен е ръстът в продажбите на нови товарни автомобили, като тук пазарът е пораснал с малко на 70% от 885 на 1508 превозни средства.

При мотоциклетите сделките са с 50 на сто повече, но това число се формира от едва 230 сделки. Леките автомобили са намерили с 24 на сто повече клиенти спрямо същия период на миналата година. На тях се пада и най-големия дял от сделките 27 781 от общо 29 381 продажби.

При фирмите вносителки има размествания спрямо същия период на миналата година. Лидер е „ТМ ауто“ с „Тойота“ с 3164 продажби и пазарен дял от 11.39%. Среброто е за „Мото-Пфое“ и „Форд“ (2768 сделки), а бронзът за „София Франс ауто“ и „Пежо“ (2372 нови регистрации).

Година по-рано у нас най-много се търсеха пежо, следвани от тойотите и фордовете. Успехът на „ТМ ауто“ е доста значителен предвид факта, че „Тойота“ почти няма модели в лекотоварната гама, сегмент, в който конкурентите имат доста силни позиции.

Най-много нови леки коли се продават в В-сегмента (компактните градски автомобили), на което се пада почти една четвърт от всички сделки. Логично в този клас е и най-продавания нов автомобил у нас – „Дачия Логан седан“, с 1502 реализации.

Ако говорим за автобусите и камионите, пазарен лидер с 540 продажби и 33.75% пазарен дял е „Балкан стар“ с „Мерцедес“, следван от четирите дилъра на „Ивеко“ (406) и „Волво“ (294).

Тук продължава тенденцията да се увеличава търсенето на използваните в строителството и за международни превози товарни автомобили с общо тегло 18 – 44 тона, на които се падат 72.1% от всички сделки при 50.1% през същия период на миналата година.

При мотоциклетите най-търсени са марките „Пиаджо“ („Милано моторс“) със 121 сделки и „Пежо“ („София Франс ауто“) – 94 регистрации. Най-предпочитани от купувачите са мотопедите с работен обем до 100 кубика, на които се падат 60% от пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *