Автосервизите само с лиценз

Всички автосервизи, които искат да извършват легално дейността си, от следващата година ще трябва да имат съответния лиценз. Това се предвижда в гласуваните на първо четене от транспортната комисия в парламента промени в Закона за движение по пътищата. Според текстове всеки, който иска да осъществява сервизна дейност, ще трябва да подаде съответните документи, да докаже, че той и работниците му са квалифицирани, че фирмата има необходимото оборудване, да посочи местата, където ще се осъществява дейността, конкретните ремонти, с които ще се занимава сервизът и т.н. Законът дава право на фирмите и физическите лица да работят както по конкретни елементи на колата като двигател, ходова част, автоелектроника, гуми и т.н., така и да се занимават с цялостни и комплексни ремонти. След като документите бъдат подадени и се установи, че са изрядни, кандидатстващият ще се вписва в специален регистър и ще получава удостоверение за регистрация от министъра на транспорта или оправомощено от него лице. Самият регистър ще бъде публичен и всеки ще може да провери дали сервизът, към който се е насочил, има лиценз за тази дейност и конкретния ремонт. Основната идея на промяната в закона е да се създаде нормативна уредба, която да регламентира дейността на автосервизите и да гарантира качеството на ремонтите по колите, да наложи контрол, пише в мотивите към законопроекта. В момента в България такава липсва и дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства се извършват свободно и не са регулирани от държавата.

Липсват и каквито и да било изисквания за започване на дейността и за извършването й, а най-важното – липсва какъвто и да било контрол върху качеството на ремонта и техническото обслужване на колите, пише в мотивите към законопроекта. Точно регламентирането на тези дейности е причината за предложените нововъведения в Закона за движението по пътищата. Самата идея обаче дойде преди години не от политическите среди, а точно от автосервизите, които искат да работят легално и качествено, издават документи за осъществените ремонти и дават гаранции. Най-активни в тази дейност бяха членовете на Съюза на автосервизите-София и председателят на сдружението инж. Емил Германов.

Освен легализиране на дейността на сервизите промените в закона предвиждат и даване на документи и гаранции за извършените ремонти. Ако някой сервиз не издаде съответния документ на клиента си или извърши ремонт, който не е вписан в регистрацията му, той ще бъде санкциониран. За физически лица глобите ще са между 500 и 1000 лв., а за юридическите – между 1000 и 3000 лв. При повторно нарушение санкциите се удвояват, а при системно – сервизът може да загуби лиценза си. Ако това се случи, в зависимост от причината, той ще може да подаде документи за нов едва след една или след две години, предвиждат промените.

Самият контрол върху дейността на сервизите ще се осъществява от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Идеята е в звеното, което контролира пунктовете за годишни технически прегледи, да бъде назначен по още един служител във всичките 28 области в България и той да поеме тези функции, обясни пред „Стандарт“ депутатът от ГЕРБ Иван Вълков, който е вносител на законопроекта заедно с колегата си Ивайло Московски. Това обаче тепърва предстои да се уточни в наредбата, която ще трябва да се приеме, след като промените в закона бъдат гласувани. „Идеята ни е тя да бъде създадена основно по предложения на бранша, които много добре да бъдат съгласувани с администрацията“, каза Вълков. Той допълни, че до 1 януари 2015 г., за когато е планирано новите правила да влязат в сила, сервизите ще трябва да подадат съответните документи и да бъдат вписани в регистъра. Според Вълков обаче срокът може да бъде и преразгледан, ако скоро законопроектът не влезе за обсъждане в пленарна зала. Според депутата новите правила по-скоро ще изкарат сервизи от сивия сектор на светло, а няма да намалят броя им. „Все пак тези хора ще искат да продължат да работят и вероятно ще предпочетат да приведат дейността си в ред“, смята Вълков.

Лъжат ни със стари части

Всеки, който кара кола, ходи и в сервиз. И почти всеки си е патил поне веднъж от некачествен ремонт или измама от страна на майстора. Някои и по-често. В над 90% от случаите става въпрос не за некомпетентност от страна на монтьора, а по-скоро за тактики, които масово се прилагат, за да се изкарат повече пари от собственика на колата. Почти всички шофьори са чували многократно репликата „Абе, кой я е правил тази кола, бе?“, когато отидат в сервиз особено, ако за първи път го посещават. В повечето случаи обаче изказването изобщо не е плод на възмущението от работата на предишния майстор, а цели да създаде у клиента впечатление, че новият е много по-компетентен и ще извърши качествено необходимия ремонт. Особено, ако собственикът на колата не разбира много от автомобила си, става жертва на „компетентния“ майстор. А вариантите за такива измами са много, както и често срещани. Най-разпространените „далавери“, които правят монтьорите с клиентите си, са при смяна на консумативи като масла и филтри. Много често, особено в нередовните сервизи, които обикновено се намират в някой гараж, шофьорите плащат пари за въпросните консумативи, а реално в колата им се слагат стари или втора употреба. Разликата в цената влиза в джоба на некоректния монтьор. Ремонтите с части втора употреба са често срещани и при повреди по ходовата част, двигателя или съпътстващите го компоненти. Така, ако успее да ви спечели доверието, майсторът си гарантира, че скоро пак ще дойдете при него за нов ремонт. Естествено има и коректни малки сервизчета, където не е задължително да ви измамят. Но те са рядкост и по-скоро са изключение. Добрият сервиз или монтьор най-лесно може да се познае по това дали издава документи. Некоректните няма да ви дадат дори и касова бележка, а причината е, че така си гарантират безнаказаност, защото няма как да докажете, че ремонтът е извършен при тях, ако нещо се случи вследствие на недобросъвестната им работа. И обратното, всеки сервиз, който дава документи и гаранция за направения ремонт, със сигурност е коректен и не се притеснява от носенето на отговорност и проверки от различни институции.

Патят си и нови коли в гаранция

Не само по-старите коли, които се ремонтират в избран от собственика им сервиз, страдат от некоректни майстори. Това важи и за чисто нови автомобили в гаранция, които се обслужват в официалните сервизи на марката за България, които в повечето случаи са собственост и на официалния вносител. Макар и не често в автосредите се чуват оплаквания от монтьори, които вместо да оправят, са развалили колата. Най-честата практика е, когато автомобилът влезе в сервиза за смяна на консумативи, те да не бъдат сменени изобщо или това да стане с части втора употреба. Причината – ако майсторът или негов приятел кара същата кола и му трябва маслен филтър, пробутва някой стар, а чисто новия взима за лична употреба или продажба на близък на по-ниска цена. Същото се случва и с маслото. Ако в дадена кола трябва да се налеят 5 литра, монтьорът източва 2-3, налива толкова, а разликата прибира за себе си. От подобни практики са се опарили не един и двама души, решили да се сдобият с чисто нова кола от вносителя. Има и случаи с доста луксозни и скъпи автомобили. Тъй като новите двигатели са доста по-капризни от старите заради повечето електроника и по-иновативните материали, реално могат да блокират, ако колата се движи със старо масло. И такива случаи има не един и два, разказват хора от тези фирми, пожелали анонимност. Естествено, тъй като колата е в гаранция, собственикът не плаща нищо, дори и да трябва да се смени целият двигател. Чувството обаче никак не е приятно, след като си платил десетки и дори стотици хиляди за чисто ново возило, а след 2 години някой ти го разваля, за да изкара 20 лв. за себе си, коментират изпатили си.

Самите официални представители на марките също страдат от своите служители тарикати, тъй като губят клиента за в бъдеще. Затова за подобни практики се следи много стриктно от ръководството и, ако някой в сервиза бъде хванат да ги прилага, бива моментално уволнен. „Когато чухме оплакване от клиент, веднага извикахме целия екип на сервиза и предупредихме, че освен дисциплинарно уволнение, ще има и сериозни санкции за този, който бъде хванат да краде масла, части и т.н. Направихме и изненадваща проверка в шкафчетата за дрехи на монтьорите“, разказва директор в официален вносител, пожелал анонимност. Оказало се, че никой нищо не е „прибрал“ в шкафчето си. Но около месец по-късно забелязали, че един от работниците си сложил допълнителен катинар на шкафа. „Накарахме го да го отвори и вътре намерихме 7 литра масло и 3 филтъра. Човекът веднага беше уволнен и понесе и финансова санкция“, разказва шефът. След този случай вече две години никой не е посмял да си позволява каквито и да било волности и некоректно отношение към клиентите, допълват от компанията. Освен проверките обаче охраната вече е била задължена да гледа на мониторите кой как си тръгва от работа и да сигнализира, ако някой носи нещо съмнително.

Крият истинските години на гумите

Освен при ремонта на колата шофьори стават жертви на измами и при някои гумаджии. Заради по-ниската платежоспособност в България много хора предпочитат да си купят гуми втора употреба вместо нови, за да спестят някой лев. Икономията понякога е доста сериозна и конкретен модел гума в ново състояние може да струва два пъти повече спрямо същата на една година. Много шофьори казват, че именно заради това не си купуват нови гуми, защото на следващата година реално ще карат с втора употреба. Затова предпочитат да дадат по-малко пари и да навъртят по-малко километри преди следващата смяна. Именно възрастта на гумата обикновено е това, с което продавачите лъжат клиентите си. В последните две години някои гумаджии въведоха практиката да изтрият т.нар. DOT (код от 4 цифри, първите 2 показват седмицата, а вторите – годината на производство на гумата). Така купувачът може да види само колко грайфер е останал, но не и дали гумата е на 1 или на 8 години. И да имат достатъчно дълбок грайфер, след няколко години дори и при високия клас марки свойствата на гумите се губят, те се втвърдяват и вече не държат колата стабилно дори и на суха настилка, какво остава за мокра. Така в някои случаи катастрофите не могат да бъдат предотвратени, казват специалистите. Затова и в редица държави в Европа, а и не само, продажбата на гуми втора ръка е забранена. У нас такава забрана няма, от което се възползват както търговци, така и клиенти. „Едно е обаче да свалиш сравнително нови гуми на половин-една година от катастрофирал автомобил и да ги сложиш на друг, а съвсем различно е изхвърлени от употреба гуми след няколко години използване, дори и след малко навъртени километри, да се продават“, казват съвестни гумаджии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *