Агджа обвини 2-ия човек във Ватикана за атентата

Виж 1 снимка
Мехмет Али Агджа беше освободен от затвора на 18 януари 2010 г.
Сн.: EPA/БГНЕС

Мехмет Али Агджа, който на 13 май 1981 година извърши покушение срещу папа Йоан Павел Втори, обвини Ватикана в дирижиране на атентата. В ексклузивно интервю за Турската държавна телевизия (ТРТ) Агджа обвини тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, че е „мозъкът“ на атентата срещу папата поляк. „Със сигурност правителството на Ватикана стои зад опита за убийство на папата. Това бе решено от кардинал Агостино Казароли, който бе вторият човек във Ватикана,“ казва Агджа в интервюто.

Ватентата срещу Йоан Павел Втори не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а „българската следа“ е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз, пише вестник „Куотидиано национале“, цитиран от БТА.

По време на интервюто Агджа многократно настоява, че задачата да бъде убит папата е била поставена от кардинал Казароли, който използвал своя агент „отец Микеле“, за да бъде тя сведена на изпълнителите.

„Аз правих репетиции за атентата заедно с отец Микеле и още един агент на Ватикана. Много пъти се съвещавах с него и дори бяхме заедно на площад „Свети Петър“, за да планираме атентата,“ разказа Агджа.

Когато през декември 1983 година папа Йоан Павел Втори го посети в затворническата килия, не го е попитал нищо за вдъхновителите на атентата, тъй като „много добре знаеше, зад него стои Ватикана,“ продължава разказът на Агджа.

Мехмед Али Агджа стреля срещу главата на римокатолическата църква на площад „Свети Петър“ във Ватикана през 1981 г. Първоначално за атентата беше обвинен българинът Сергей Антонов, който няколко години по-късно бе оправдан от италианския съд поради липса на каквито и да било доказателства. Сергей Антонов почина през лятото на 2007 г. в самота в в София.

Агджа, който днес е 52-годишен, прекара 19 години в затвора в Италия. После беше прехвърлен в Турция, където трябваше да излежи доживотна присъди за други престъпления, извършени като член на турска дясноекстремистка група. На 18 януари тази година обаче беше освободен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *