Агенция Fitch потвърди кредитния рейтинг на Алианц Банк България ВВВ+

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd., потвърди на 22.06.2015 г. дългосрочният кредитен рейтинг на Алианц Банк България от „ВВВ+“, перспективата е стабилна, съобщиха от кредитната институция.

Рейтингът е най-високия възможен за банка в България и е с две стъпки над рейтинга на държавата от „ВВВ -„.

Рейтингът на банката се основава на постоянно по-доброто от средното за пазара качество на активите (NPL 9,4% от общо кредити, при средно за пазара 16,7%), което може да се обясни с по-ниският рисков апетит на Банката, както и с лимитираните й експозиции към проблематичните сектори в икономиката – строителство и недвижими имоти. Характерно за Алианц Банк е адекватна капитализация, стабилната депозитна база, както и солидната ликвидна позиция, отличаваща се с големи ликвидни буфери покриващи над 1/3 от всички клиентски депозити.

Оценката на Fitch се базира на факта, че Алианц Банк България е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE, базирана в Мюнхен с кредитен рейтинг от Fitch Ratings „АА“, със стабилна перспектива, и банката разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *