Агресивни покупки на държавни облигации от испански и италиански банки през юни

Испанският, италиански и португалските търговски банки отново са повишили покупките на суверенни дългови книжа през юни, показват данни на ЕЦБ.

Испанските банки са повишили своите покупки на правителствени книжа с 16,1 млрд. евро през юни след повишение с 20,7 млрд. евро през май.

Испанските банки също са повишили покупките на суверенни дългови книжа с 10,8 млрд. евро през юни след повишение с 19,6 млрд. евро през май, а португалските банки са добавили към своите активи държавни облигации за 1,2 млрд. евро.

Така активите в държавни облигации на търговските банки и в трите страни от периферията на еврозоната удариха нови рекордни върхове през юни.

Данните на ЕЦБ не показват точно какви суверенни дългови книжа са били купувани, но неотдавнашното повишение на доходността (на лихвите) на европейския „периферен“ дългов пазар предполага, че чужди и местни инвеститори са купували главно облигации на тези три държави с дългови и икономически проблеми.

Активите на испанските и италиански банки в суверенни облигации са нараснали с доста бързо темпо през първите 6 месеца на 2013-а година. Това от своя страна е знак, че търговските банки в тези страни ще продължат да изпитват проблеми с кредитирането на бизнеса.

Подобно поведение имаше в Япония през 1990-те години, когато японските банки, вместо да повишат кредитирането на икономиката, просто купуваха японски държавни облигации. От тази гледна точка, повишението на вътрешните покупки на държавни облигации в проблемните страни-членки на еврозоната (намиращи се все още в рецесия) не е позитивен знак, дори при намаления риск и напрежение на суверенния дългов пазар в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *