Агрион организира търгове за земя в цялата страна

Българската компания за управление на земеделски активи Агрион започна да предлага продажба на земя на търгове, съобщават от компанията. Новата услуга е насочена основно към земеделци и хора, които искат да инвестират в земеделска земя.

„Смятаме, че пазарът е най-точният и справедлив оценител и затова решихме да реализиране поверената ни за управление земя от други партньори именно чрез търгове. Това е нова и уникална възможност в нашия сектор и най-вече за тези, които активно се занимават със земеделие и искат да разширят капацитета на стопанствата си, както и за онези, които имат желание да инвестират в подобен актив. Процедурите са напълно прозрачни на базата на практиките на частните съдебни изпълнители”, коментират от мениджмънта на Агрион.

Амбициите на дружеството са да финализира търговете в рамките на първото тримесечие на годината.

Подобна мащабна инициатива с аукциони за ниви се прави за първи път у нас. „Вярваме, че с развитието на професионална мрежа от офиси и трупането на знания за пазара имаме административен и експертен капацитет да координираме подобна услуга”, допълват от компанията.

Парцелите са в цялата страна, като на сайта на Агрион е открита специална секция, в която могат да се разгледат и да се изтегли необходимата документация за участие в процедурата. Един от големите проблеми на българското земеделие е разпокъсаността на имотите, подчертават от компанията. След приключване на процеса по възстановяване на земята на реалните им собственици се нароиха 9 млн. парцела, а средният им размер е 5,5 дка, сочат изчисленията й.

„Направихме сериозен анализ и оценка на поверените активи, така че да предложим атрактивни възможности за купувачите. Те не е задължително да се занимават само със земеделие, а да гледат на земята като на нова инвестиционна възможност”, разказват още от Агрион.

Дружеството планира развитието на нови услуги и ще инвестира в собственото си стопанство. Корпоративната стратегия е фокусирана върху концентриране и окрупняване на земята на база собственост, посочват още от Агрион.

През 2014 г. компанията откри официално верига от офиси в цялата страна. Към момента тя включва 25 търговски точки. През 2015 г. 98% от земята, която управлява дружеството, е отдадена под аренда и се стопанисва. Агрион участва активно в комасационни проекти като член на Българска асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *