Адвокатската тайна и нейният предел

Признавам предадвокатаси, че съм извършил нарушение на закона. Длъжен ли е тойда не разпространяватази информация и какви са пределите на опазването на адвокатската тайна?

Адвокатъттрябва да служи назаконните интереси и права на физическите июридическите лица, които са му поверени да отстоява и защитава. Той се ръководи от тях като спазва закона и ги поставя над своите интереси и над тези на свои близки и колеги. Затова неговоосновно и първостепенно задължениее да пази тайната на своя клиент без ограничение във времето. Адвокатътпази в тайна всяко узнато от него при и по повод упражняване на дейността му поверително сведение и изисква опазването на професионалната тайнаот своя персонал и от всяко лице, с което си сътрудничи в професионалната дейност. Адвокатът няма право като свидетел да разкрива обстоятелства, които съм му поверил, или които са му поверени от друг адвокат относно негов клиент. Адвокатът може да разкрие поверителна информация само доколкото това е необходимо, за да се защити в хода напроизводства, свързани със спор между него и мен като негов клиент.

Кореспонденцията между мен и адвоката ми, без оглед на начина, по който се осъществява, включително по електронен път, не подлежи на преглеждане, копиране, проверка и изземване и не може да бъде използвана като доказателство.Неприкосновениса адвокатските книжа, досиета, електронни документи, компютърна техника и други носители на информация. Te също не подлежат на преглеждане, копиране, проверка и изземване, независимо от местонахождението им. Не може да се иска достъп до клиентски сметки или информация за тях. Разговорите между мен и адвоката ми не могат да се подслушват и записват, но могат да бъдат наблюдавани. Евентуално направените записи не могат да се използват като доказателство и подлежат на незабавно унищожаване. Адвокатът не може да бъде разпитван относно: разговорите и кореспонденцията му с мен като клиент; разговорите и кореспонденцията му с друг адвокат; делата на клиент; факти и обстоятелства, които е узнал във връзка с осъществяваната защита и съдействие. Това важи и замладши адвокатаи заадвокатския сътрудник.

Адвокатът има право да се среща насаме с мен като клиент в отделно помещение, включително когато съмзадържан под стражаили лишен от свобода. По време на срещите адвокатът има право да ми предава и да получава писмени материали във връзка с делото, съдържанието на които не подлежи на проверка.

Изключения от принципана опазването на адвокатската тайна има във връзка спрането на парии финансирането на тероризма. При възникване насъмнение за изпиране на пари или за финансиране на тероризъмвсяко лице, което по занятие извършва правни консултации (адвокат, юрисконсулт), е задължено да събере информация относно операцията или сделката и да уведомидържавните органи, освен когато тази информация му е станала известна при или по повод участие в съдебно илидосъдебно производство, което тече в момента, предстои да бъде открито или е приключило (например, ако му споделя информацията в качеството ми наобвиняем).

За неизпълнение на задължението за опазване на адвокатската тайна, адвокатът носидисциплинарна отговорносткато може да му се наложат следните наказания:

порицание;

глоба от една до осем минимални работни заплати;

лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години;

лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца;

лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Порицанието и глобата могат да се налагат и заедно с друго наказание. В маловажни случаи може да му се направи само лично предупреждение.

Освен това за нарушаването на адвокатската тайна може да му се търсинаказателна отговорностза издаване на чужда тайна, поверена му в качеството на адвокат, която е опасна за доброто име на някого. Наказанието за това е лишаване от свобода до една година или глоба от 100 до 300 лева.

Ако адвокатът ми наруши изискването за опазването на адвокатската тайна и с това ми нанесевреди(имуществени или неимуществени), то мога да подам иск срещу него и да искам тези вреди да бъдат обезщетени. Имуществени вреди ще са налице например, когато съм уволнен вследствие на нарушената тайна или пък не успея да сключа важна сделка. Ако последствията от нарушаването на адвокатската тайна засегнат достойнството ми, физическото и емоционалното ми състояние, аз ще имам възможността да претендирам обезщетение за неимуществени вреди, което съдът определя по справедливост. И в двата случая вредите трябва да се докажат.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *