Администрацията на „Галилео“ ще се помещава в Прага

Администрацията на европейската навигационна система „Галилео” ще бъде в чешката столица Прага. Очаква се това да стане до година или две след като 22 страни членки подкрепиха чешката кандидатура. Конкурент на Прага беше холандският Нордуик.
Европейската алтернатива на американската GPS система се очаква да заработи през 2014 г.
Европейската подкрепа беше очаквана след повече от година дипломатически усилия на чешките политици. „Галилео“ е най-скъпият проект на Европейския съюз на стойност 3,5 млрд. евро.
Сградата вече очаква новата администрация в пражката Холешовице. Там ще се настани мениджмънтът на агенцията. Това е мястото, където ще се вземат важни решения, включително технологични, да се подписват бъдещите договори.
В момента европейската навигационна система има само два сателита. Очаква се през 2014 г. да заработят 18 от общо 30 сателита. „Галилео” ще бъде в полза на шофьорите, авиацията, космонавтиката, сигурността и др.
В Чехия това се възприема като престиж, но и като невероятна възможност за местния бизнес. Европейският избор беше определено от премиера Петър Нечас не само като като „добра новина”. Една от най-водещите европейски технологии в бъдеще ще бъде управлявана от централата на чешка територия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *