Ад на райския остров

Сред водещите теми за електронните издания на западните всекидневници тази сутрин е бомбеното нападение на испанския остров Майорка, приписвано на баската сепаратистка организация ЕТА.
Кошмарът се завръща в Испания, пише италианският в. „Стампа“. Вестникът припомня, че за първи път ЕТА убива хора на Балеарските острови. Според началника на полицията на остров Майорка Рамон Сосиас може би става дума за акция на „гастролираща“ на острова фракция на ЕТА, защото досега полицията не е разполагала с данни за постоянно присъствие на бойци от ЕТА на Майорка.
Според „Кориере дела сера“ испанските полицаи били информирани неотдавна, че три коли бомби са вкарани от Франция в Испания от ЕТА.
Райският остров се превърна в ад, пише в. „Република“. Полицията в градчето Калвия на остров Майорка успяла да обезвреди трето взривно устройство, поставено под полицейска кола и така бил избягнат нов кървав атентат. Вестникът припомня, че по зла ирония на съдбата едната от жертвите на вчерашното бомбено нападение на остров Майорка е 28-годишен член на Цивилната гвардия, който допреди година работил в Бургос и живеел в района, станал мишена на бомбено нападение в сряда рано сутринта. Ако беше останал там, той щеше вероятно само да бъде ранен при атентат, подобен на онзи, който отне живота му на Майорка, пише „Република“.
Британският в. „Таймс“ публикува разкази на британски туристи за бомбеното нападение и последвалите го драстични полицейски мерки и блокада на острова. На Майорка тези дни има около 20 000 британски туристи, допълва вестникът. Испански експерти се опасяваха, че ЕТА ще използва 50-ата годишнина от създаването си, която се отбелязва днес, на 31 юли, за да напомни за себе си, напомня „Таймс“. Въпреки тези опасения испанското правителство настояваше, че ЕТА е отслабнала.
Двете нападения, съвпаднали с юбилея на ЕТА, целяха да покажат, че организацията все още е способна да атакува и да сее смърт, въпреки ударите, нанесени й при съвместни полицейски операции на Испания и Франция, отбелязва британският в.“Гардиън“.
Нападението вчера на остров Майорка накара мнозина в Испания да се запитат дали новата мишена на ЕТА ще бъдат испанските туристически курорти в разгара на летния сезон, отбелязва британският „Дейли телеграф“.
„Индипендънт“ припомня, че вчерашното нападение е деветото на ЕТА за тази година. Първото за 2009 също бе извършено на Майорка, но не причини жертви, отбелязва вестникът.
Според американския „Ню Йорк таймс“ все пак е странно, че ЕТА, която има навика да предупреждава за терористичните си нападения, сега не го стори, и все още не е поела отговорност за двата атентата от тази седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *