АЕЦ „Козлодуй“ е поискала разрешение за работа с нов тип гориво

Още към края на тази година се очаква да приключат дейностите по удължаване живота на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй, след което централата ще поиска разрешение той да работи още 10 години. Няма забавяне и при 6-ти блок. Това каза за „Хоризонт“ председателят на Агенцията за ядрено регулиранеЛъчезар Костов.

Лицензите на двата блока изтичат съответно през 2017 и 2019 година. Заедно с документите за удължаване живота на реакторите се очаква централата да поиска лицензи за работа на блокове с по-голяма мощност.

За тази цел, АЕЦ „Козлодуй“ е поискала да й бъде разрешено постепенно да премине към нов тип ядрено гориво, съобщи Костов:

През месец октомври 2015 година в Агенцията за ядрено регулиране е получено заявление от АЕЦ Козлодуй за издаване на разрешение за издаване на разрешение за поетапен преход на VI блок към експлоатация на усъвършенствано гориво, като разбира се планираното изменение има за цел подобряване ефективността и безопасността на горивния цикъл при работа на по-висока мощност – до 104% от номинала.

В това заявление се съдържа голямо количество анализи и изследвания в подкрепа на безопасността на блока по време на поетапния преход към експлоатацията с новото гориво. В момента в Агенцията е разработена програма, в която са предвидени отделните дейности и сроковете им за изпълнение през 2016 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *