АЕЦ Козлодуй иска нови цени, токът може да поскъпне с поне 8% от 1 юли

Най-малко с 8% ще поскъпне от 1 юли електроенергията за битовите потребители, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) приеме искането на АЕЦ „Козлодуй” за цена от 48,35 лв. за мегаватчаса. Това заяви пред БГНЕС инж. Кирил Николов – директор „Производство” на АЕЦ Козлодуй.

Николов припомни, че атомната централа е поискала цена 45,51 лв. от 1 януари за мегаватчас, но енергийният регулатор не е приел това искане. Николов посочи, че увеличение на цената на електроенергия се налага заради спирането на 3 и 4 блок.

Заради отказа на регулатора загубите на централата ще бъдат 50 млн. лв.

Николов подчерта, че световната практика удължава живота на такива блокове като 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” с 15-20 години. Проектният ресурс на блоковете е 30 години, а реалният ресурс – 45 години. Преките загуби от нереализирани приходи, ако се вземе предвид проектният ресурс на блоковете, е 1,1 млрд. евро. Загубите от неосъществени приходи при реален ресурс на реакторите са 3 млрд. евро.

Николов посочи още, че за периода 2007-2013 г. производствените разходи ще бъдат 23 евро за мегаватчас. Ако двата реактори не бяха спрени, то разходите за производство щяха да бъдат 15-16 евро за мегаватчас.

През 2006 г. България е изнесла 7 млрд. киловатчаса електроенергия, каквито са производствените възможности на 3 и 4 блок. Очаква се през тази години износът на ток да не надхвърли половин млрд. киловатчаса. Набраните средства за извеждане от експлоатация на 4 реактора са близо 815 млн. лв. Договорените компенсации за спирането на 4 блока са 510 млн. евро, като 45% от тях са предназначени са енергийна ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *