АЕЦ “Козлодуй” със 118 млн. лв. печалба

Над 118 млн. лв. е печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за деветте месеца на годината, показва финансовият отчет на дружеството. Това е с 28,5 млн. лв. повече от същия период на 2014 г.Печалбата е, въпреки че цената на тока централа за регулирания пазар е към 3 ст. на квтч, колкото беше на 4-е затворени блока.

Продажбите на еленергия за регулирания пазар на тази ниска цена са с 15% по-малко отколкото за същия период на 2014 г. Така е, защото НЕК е задължена да изкупува скъпия ток на зелените централи, когенерациите и американските „Марици“. Печалбата за атомната централа идва от свободния пазар. Към него са насочени и неизкупените от регулирания пазар количества ток.

Така електричеството на АЕЦ, продадено на бизнеса, е донесло в касата на централата 593,29 млн. лв., с 43 млн. повече от 2014 г. Намалели са продажбите на вътрешния пазар с 21,9 ва сто, но пък износът е увеличен с 87% в сравнение с предишната година.

От отчета се вижда, че НЕК дължи на атомната централа 142 млн. лв. Тя пък има парични наличности от 121 млн. лв., което е с 96 млн. повече от предишната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *