Азиатските индекси потъват

Азиатските индекси прекъснаха печелившата си серия и приключиха сесията на отрицателна територия, след като инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби, натрупани от началото на седмицата.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите пазари в дванадесет държави от азиатския и тихоокеанския регион, днес се движи с понижение от 2% до 103,65 пункта. Производителите на суровини и енергийните компании се наредиха сред най-губещите за деня, след като цените на стоките и енергийните ресурси тръгнаха надолу през последните дни.
Добивните и енергийните компании бяха най-печелившите дружества в състава на MSCI Asia Pacific през последните три месеца.
Силното поскъпване на акциите в MSCI Asia Pacific през последните три месеца направи пазарната оценка на компаниите в него 1,5 пъти по-висока от тяхната печалба. Това е най-високата стойност на коефициента P/B за последните осем месеца. Борсовият показател добави 4,6% към стойността само в рамките на предишните три сесии.
Най-силно се понижи южнокорейският индекс Kospi, след като правителството предупреди, че икономическото възстановяване на страната няма да е толкова бързо. Индексът отчете спад от 2,6% до 1378,14 пункта, което е най-силната загуба за последните пет седмици. Засилените разпродажби от страна на чуждестранните инвеститори прекъснаха печелившата серия за индекса, което продължи 13 последователни сесии, предаде Ройтерс.
След вчерашните силни повишения австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 2,1% до 3934,6 пункта, след като стана ясно, че салдото по търговския баланс на страната е станало отрицателно през април. Търговският дефицит на страната възлиза на 91 млн. австралийски долара през април, в сравнение с излишък от 2,1 млрд. австралийски долара за предишния месец.
Свиването на износа на стоки, каквото са въглищата и желязна руда, е основна причина за влошаването на търговското салдо. Борсовите индекси в Сидни се повишиха значително в сряда след като стана ясно, че австралийската икономика е успяла да избегне рецесията и отчита ръст от 0,4% за периода януари – март.
Основният японския индекс Nikkei 225 се понижи с 0,8% до 9668,96 пункта, а по-широкият Topix изгуби 0,4% до 910,99 пункта. Хонконгският Hang Seng изгуби 0,4% до 18502,77 пункта, а китайският Shanghai Composite отчете спад от 0,4% до 2767,24 пункта.
Японското финансово министерство разкри по-рано днес, че корпоративната печалба на местните компании се е понижила с рекордните 69% на годишна база за периода януари – март. Това е принудило много компании да съкращават своите инвестиции, в резултат на което капиталовите им разходи отчитат рекорден спад от 25% за разглежданото тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *