Азиатските пазари достигнаха едномесечен връх

Повечето азиатски борсови индекси започнаха седмицата с повишения, след като през уикенда стана ясно, че страните от групата на Г-20 са готови да предприемат координирани мерки за изчистването на токсичните активи от балансите на банките и да увеличат финансирането на МВФ.
Освен финансовите компании,ръст отбелязаха и компаниите от автомобилния сектор, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се въздържа от намаляване на квотите за доставка на петрол.
Всички азиатски пазари отчетоха ръст, с изключение на Южна Корея, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Шри Ланка и Филипините. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1,8% до 76,03 пункта. В края на миналата седмица показателят регистрира най-доброто си представяне от началото на тази година.
Японският борсов показател Nikkei 225 се повиши с 1,8 на сто, приключвайки сесията при 7 704,15 пункта. Основна причина за оптимизма на инвеститорите бяха новите мерки, които японското правителство ще предприеме за съживяването на икономиката. Главният бизнес ежедневник в страната Nikkei Newswire съобщи днес, че централната банка на Япония обмисля варианти за изкупуване на банкови задължения, за да подпомогне изчистването на капиталовите загуби на банките, предизвикани от отписването на инвестиции в ценни книжа.
Акциите на големите компании износители в Япония също отчетоха ръст, след като йената се понижи до тримесечно дъно спрямо долара, съобщава Bloomberg. Йената се търгуваше срещу долара при нива от 98,15 йени за долар към 11:45 българско време.
Индексът на фондовата борса в Шанхай CSI 300 се повиши с 1,64 на сто до 2 241,61 пункта, воден от поскъпването на акциите на банките и автомобилопрозиводителите, които се надяват да получат правителствена подкрепа.
Ръст от 1,51 на сто отбеляза и тайванският индекс Taiex, а в Хонконг Hang Seng се повиши с 3,6 на сто до 12 976,71 пункта.
Минимални понижения имаше на фондовите борси в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF Gross напреднаха съответно с 0,10% и 0,83%.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *