Азиатските правителства ще продължат да стимулират икономиката

Лидерите на страните от Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество /АТИС/ приеха заключителна декларация от срещата си на върха в Сингапур,предаде БТА, цитирайки Франс прес и ИТАР-ТАСС.
В декларацията се отчита, че в световната икономика е започнал процес на възстановяване от глобалната икономическа криза, в който водеща роля играе Азиатско-тихоокеанският регион. Лидерите на страните от АТИС се ангажираха обаче да оставят в действие плановете си за стимулиране на техните икономики, докато не се констатира траен икономически растеж.
В декларацията те призоваха да се избягва протекционизма и повториха ангажимента си да работят за амбициозни резултати от срещата на върха за климата в Копенхаген през декември. В документа се отчита също така, че световната икономика не може да се върне към предходния модел на растеж и търговия. Отчита се необходимост от нови модели в тази насока, защото след края на икономическата криза икономическият пейзаж ще се е променил.
В декларацията се подчертава и необходимостта от нов модел на икономическа интеграция. В документа се отчита нуждата от разширяване на достъпа до икономически възможности и от осигуряване на защитата на най-уязвимите слоеве на населението в условията на глобални икономически сътресения.
Лидерите на АТИС се договориха и да съдействат на малките и средни предприятия за получаване на по-добър достъп до световните пазари и до световната финансова система. Лидерите на АТИС обещаха и създаването на система на социално осигуряване, което да оказва краткотрайна подкрепа за хората, но не и дългосрочна зависимост.
В декларацията се отчита, че бъдещият икономически растеж трябва да бъде съвместим с глобалните усилия за опазване на околната среда и борбата с климатичните промени. В документа лидерите от АТИС обещават и да продължат работата по създаването на нормативна база за бъдеща зона за свободна търговия в азиатско-тихоокеанския регион.
Лидерите на АТИС се ангажират, че до 2015 г. ще повишат ефективността в пет ключови области за управление на бизнеса, сред които предоставяне на кредити, контрол върху спазването на условията на договорите, трансграничната търговия, издаването на разрешителни за бизнес дейност и започване на бизнес дейност. В декларацията лидерите от АТИС казват, че ще упълномощят министрите на икономиката си да дефинират заедно със Световната търговска организация необходимите мерки, които ще помогнат за приключване през 2010 г. на преговорите от кръга Доха.
В документа лидерите на АТИС изразяват задоволство от обмяната на опит между тях при справянето с глобалната икономическа криза и пандемията от А (H1N1), както и при предотвратяване на разпространението на птичия грип, на СПИН и на туберкулозата. Декларацията съдържа 9 страници и общо 9 раздела.
Документът е озаглавен „За устойчиво развитие и укрепване на регионалните връзки“. Един от тези раздели е посветен и на Мианма. В него е отправен призив към хунтата в Мианма да организира честни и прозрачни парламентарни избори. В този раздел обаче не се говори нищо за освобождаването на опозиционната лидерка Аун Сан Су Чжи.
По-късно днес в Сингапур президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с премиера на Мианма Тейн Сейн, предаде Ройтерс. Това е първата подобна среща между президент на САЩ и представител на хунтата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *