Азия ще задмине САЩ в екотехнологиите

Фиона Харви

Азиатските икономики ще надминат САЩ на пазара за чисти технологии с бързото увеличаване на инвестициите в производствен капацитет и изследвания и развитие. Това предрича доклад на два американски мозъчни тръста.
САЩ са привлекли около $52 млрд. частен капитал за технологии за възобновяема енергия между 2000 и 2008 г., посочва анализът на Breakthrough Institute и Information Technology and Innovation Foundation. Китай бързо ги настига към края на периода с общо $41 млрд. частни инвестиции в сектора.
Изследването твърди, че в петте години до 2013 г. Китай, Япония и Южна Корея ще инвестират общо $509 млрд. в чисти технологии, ако се съди по плановете им. Китай е заделил $177 млрд. във фонд за подкрепа на зелени проекти, сред които високоскоростни железници. Американските инвестиции за същия период ще са около $172 млрд., ако предвидените разходи в пакета с икономически стимули се запазят. Ако САЩ искат да задържат конкурентна позиция, правителството трябва да увеличи парите за изследователска и развойна дейност за екоенергия и за стимули за екотехнологиите.
Според документа Китай е „решен да повтори много от успешните стратегии, чрез които Япония и Южна Корея си осигуриха технологично предимство в електрониката и в автомобилната индустрия“. Според тези стратегии младите компании ще получават нисколихвени заеми, а изследователската и развойна дейност в индустрията ще бъде допълнително финансирана. Мерките трябва да насочат правителствените пари към национални компании и да осигурят субсидии за частните фирми за закупуване на екотехнологии.
Добрият ефект от тези „екотехнологични стимули“ ще попречи на закъснелите компании и страни да се възползват от повишеното търсене на нисковъглеродни стоки. А то ще се увеличава, ако правителствата въведат нова рамка за контрол на емисиите парникови газове. Според някои изчисления глобалният пазар за нисковъглеродни стоки и услуги вече доближава $3000 млрд. и ще стигне $4500 млрд. до 2015 г.
Някои сигнали за бъдещата доминация на Китай на пазара за чисти технологии вече са налице. Страната е най-големият световен износител на компоненти за съоръжения за соларна енергия и има най-големия производител на вятърни турбини. През тази година Китай ще изнесе първите вятърни турбини за американска вятърна ферма в рамките на проект на стойност $1,5 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *