АЗПБ е против промените в данъчното и осигурително законодателство за земеделските производители

Асоциацията на земеделските производители в България декларира в своя позиция, адресирана до Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните и Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите категоричното си несъгласие по отношение на предвидени съществени промени в данъчното и осигурително законодателство за 2010г., засягащи земеделските производители, съобщиха от АЗПБ.

След приемането на първо четене на Закона за държавния бюджет 2010, в който средствата за сектор „Земеделие” бяха значително редуцирани, а възможността за изплащане на национални доплащания, адекватни на помощите в останалите страни от ЕС е по-скоро хипотетична отколкото реална, земеделските производители са крайно изненадани, разочаровани и демотивирани от предложенията за промени в новите данъчни закони,с които отпадат всички основни облекчения, които те ползват през последните години, пише в позицията на асоциацията. Според нея на практика, заявеното преди изборите намерение на управляващите за чувствителна подкрепа и приоритетност на българското земеделие, не само, че няма да се реализира, но напротив, с отежняване на данъчната и осигурителна тежест за фермерите, кризата в българското земеделие ще се задълбочи още повече.
Най-съществено влияние върху финансовото положение на земеделските производители ще окаже отпадането на освобождаването им от данък по Закона за облагане на доходите на физически лица ( чл. 13, ал. (3) и чл. и чл.26, ал. (2), т. 3 от действащия закон).

Досега регистрираните земеделски производители, включително и тези от тях, които са еднолични търговци не дължаха данък за доходите си от земеделие, а тези, които упражняват земеделска дейност чрез търговски дружества – юридически лица се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане и дължат в общия случай 10% данък. По тази причина и заради факта, че доскоро регистрацията на едноличен търговец изискваше по-малко средства, земеделските производители основно работят чрез фирми, с правно-организационна форма – едноличен търговец. С отпадането на освобождаването им от данък по ЗОДФЛ, те ще дължат 15% данък, когато са еднолични търговци и 10% в общия случай по закона, тоест данъчната тежест за тях нараства с цели 15% в най-масовия случай.

От друга страна, тези земеделски производители, които са юридически лица – ООД, ЕООД и др., също ще бъдат обложени с по-висок данък през следващата година. Досега те плащаха 10%, но съществена част от тях се възползваха от възможността по чл. 179 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за преотстъпване на данък в размер на 60%, в случай че инвестират в дълготрайни активи. Това освен като данъчно облекчение беше и стимул за земеделските производители да инвестират в своите стопанства и да ги модернизират. По този начин ефективно те внасяха 4% вместо 10 %. Тъй като се предвижда и това облекчение да отпадне, то реално всички земеделски производители ще бъдат натоварени с много по-високи разходи за данъци, в сравнение с последните години.

Всичко това става на фона на стопанската и финансова криза, когато изкупните цени на земеделска продукция са ниски, разходите за производство нарастват, банките отказват да финансират рисковия отрасъл „земеделие”, а парите за национални субсидии са орязани и крайно недостатъчни, пише в позицията на АЗПБ.

Ако земеделските производители решат в бъдеще да упражняват дейност като юридически лица, за да се облагат по ЗКПО и плащат данък вместо 15 -10%, то това ще е свързано с допълнителни разходи и административни трудности. От друга страна съществена част от ефективните земеделски стопанства са реализирали проекти за европейско финансиране по програма САПАРД и Програмата за развитите на селските райони 2007-2013 г. и съгласно правилата не биха могли да се преобразуват, за да не връщат получената субсидия. При подготовката на проектите, всички финансови разчети са направени на база на съществуващите от години данъчни облекчения за земеделската дейност. По този начин с отпадането им, съществена част от субсидията по инвестиционните проекти трябва за в бъдеще да бъде заделена за плащане на данъци, което обезсмисля реалния ефект от тази подкрепа.

Според асоциацията допълнително негативно влияние върху финансовата стабилност на земеделските производители ще окаже и премахването на досега съществуващи облекчения за земеделието: Възстановяване на акциза върху моторните горива, използвани за обработка на земеделска земя – /по Закона за акцизите и данъчните складове /, както и освобождаването от данък върху недвижимите имоти на стопанските сгради на земеделски производители, използвани за селскостопанска дейност. /чл. 24, ал. (1), т. 14 от Закона за местните данъци и такси/
Асоциация на земеделските производители в България приема аргумента, че изброените облекчения са форма на държавна помощ за земеделието и могат да се прилагат до края на 2009г., след което е нужна нотификация от Европейската комисия. Но земеделските производители не са длъжни и не биха могли да платят цената за ненавременното регулиране на тази материя.

Необходимо е обаче, правителството да намери адекватни компенсации и механизми за подпомагане на сектора като същевременно спешно се предприемат действия за нови предложения за държавни помощи в областта на земеделието, които да бъдат изпратени в Брюксел за одобрение, пише в позицията на АЗПБ, след което се предлагат ред мерки за компенсиране.

Асоциация на земеделските производители апелира спешно да бъде сформирана работна група с експерти от страна на Министерство на земеделието, Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика и неправителствените организации от сектор земеделие, където да бъдат намерени работещи решения и механизми за компенсиране на данъчната и осигурителна тежест за земеделските производители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *