Айтос се оформя като новата бизнес зона на Бургас

Ключови бургаски предприятия изнасят производствата си в индустриалната бизнес зона до град Айтос, на 30 км от Бургас, обяви кметът на общината Евгени Врабчев.

Бизнес зоната, която местната власт е обособила, ще бъде изградена върху площ 800 дка. Според прогнозите в нея ще работят около 3 хил. души и близо 50 фирми ще развиват своята дейност, пише в. „Дневник“.

На този етап в напреднала фаза са преговорите с компаниите „Елкабел“, „Хемус Марк“ и „Ропотамо“. Общинският съвет в Айтос одобрил предложението на кмета за продажба на 110 дка общинска земя на „Елкабел“. Тя обаче няма да е достатъчна за разполагане на всички цехове на предприятието и от фирмата търсят възможности за закупуване на съседни частни терени.

В предприятието към момента работят 400 души, а за нови линии, повишаващи капацитета на производството, през последните две години са вложени около 6 млн. лева.

„Ропотамо“ и досега имаше цехове в Айтос за производство на облекло, но ползваше помещенията под наем. Сега дружеството е закупило собствен терен и подготвя преместването на цялата си производствена база. Ще бъдат създадени над 100 нови работни места. На този етап в цеховете на „Ропотамо“ в Бургас, Айтос и Руен работят около 450 души.

Производителят на флумастери, моливи и други офис консумативи с чешката марка „Кохинор“, „Хемус Марк“ от няколко години прави опити да се сдобие с общински терен в границите на Бургас и да строи на зелено, като модернизира производството.

Старата сграда на съществуващата от 100 години моливна фабрика в промишлената зона на Бургас е нефункционална, обясни изпълнителният директор Владимир Стоянов. Инвеститорите са намерили подходящи възможности в Айтос. Местната администрация им предложила два варианта – или промишлен парцел в бившия военен завод, или земеделска земя.

Айтоският градоначалник Евгени Врабчев обясни интереса на бизнеса към района с подходящата локация – близостта на града до областния център, пристанище Бургас и летището, с добре изградената си инфраструктура, но най-вече с наличието на свободна и сравнително евтина работна ръка.

„Голяма част от мъжете от Айтос работят в строителството, а жените – в обслужващия сектор в туризма. Аз обаче предвиждам, че бумът по морето, който сега привлича работната ръка, скоро ще отмине и хората ще се задържат в общината“, коментира кметът на Айтос и се подготвя за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *