Академиците напуснаха срещата със Сергей Игнатов

Академиците от БАН демонстративно напуснаха срещата с министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, на която се обсъжда националната стратегия за развитие на научните изследвания. Учените обявиха, че липсата на конструктивен диалог с министъра и академичната общност са провокирали решението им, предаде БНР.
Председателят на БАН акад. Никола Съботинов каза пред журналисти, че не е доволен от разговора с министъра, защото медиите не са допуснати на нея, предаде БТА. Академиците искали всичко да е прозрачно и да се чуе какво мислят директорите на институтите.

Попитан дали ще има други срещи с министър Игнатов, акад. Съботинов отговори, че това ще зависи от министъра и отново заяви, че настоява диалогът да е напълно открит.

На днешната среща обсъждахме проблеми, свързани със Закона за БАН, „а разговорът беше спорадичен, разпокъсан и не добре организиран“, каза акад. Никола Съботинов. По думите му „явно е, че министър Игнатов вижда, че трябва да се направи нещо“.
Председателят на БАН каза в отговор на въпрос, че министърът на образованието „не може да настоява, да заповядва, да нарежда, а трябва да има диалог с разбиране и виждания за развитието на науката“.

Според Никола Съботинов, министър Игнатов „няма ясно виждане за международната оценка за дейността на БАН“. Председателят на академията заяви, че не може да допусне това – цяла Европа да дава БАН за пример – за добра практика, а у нас нямало признание за това.

Искаме да се обсъди актуалното състояние на Академията в момента, защото тя е на умирачка. Това каза акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН, напускайки възмутен срещата с министър Сергей Игнатов, предаде БГНЕС.
„Такова нещо не сме виждали – това е 21 век, демокрация е, и искаме да има журналисти, министърът не иска“, обясни той. Според Юхновски, министърът се е държал като командир.
„Стоманени нотки в изказванията си – „аз това ще реша, аз онова ще реша, аз съм домакинът, аз решавам“. Напомнихме му, че и гостенинът за известно време е господар на къщата на домакина. Така е прието в света“, каза още акад. Юхновски.

Министър Сергей Игнатов продължи да разговаря с учени от БАН, които не напуснаха срещата, закрита за журналисти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *