Акад. Стефан Воденичаров излиза с концепция за национална доктрина, очаква дебат!

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров излиза пред обществото с концепция за национална доктрина.
„Национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България“ е заглавието на мащабния труд, върху който е работил екип от български учени и интелектуалци по инициатива на акад. Воденичаров, с който Епицентър.бг разполага.
Близо 70-страничният документ е основа за сериозна обществена дискусия за бъдещето на България, за визията ни за развитието на страната, за пътищата, по които може да се оттласнем от дъното, където се намираме в момента.

„В основата на определянето на националните цели и приоритети стои виждането на български учени и интелектуалци, че страната ни повече от всякога се нуждае от гаранция за своето развитие, от устойчива икономическа стабилност и растеж, идентифициране на националните приоритети на държавата и създаване на условия за тяхното постигане в средносрочен план за преодоляване на проблема с бедността“ пише в уводния текст на мащабното изследване.

Авторите подчертават, че подобен академичен анализ не може да сбъдне националните приоритети и очакванията на българите без адекватна реакция на политиците.

В условията на глобална несигурност и липса на категорични политически и икономически гаранции за постигане на устойчива стабилност, България ясно трябва да определи своите приоритети и цели, които да ѝ гарантират запазване и съхранение на страната, нейното икономическо и социално развитие и недопускане на политически катаклизми, е мнението на акад. Воденичаров

Екипът от български учени подчертава, че на България в този момент преди всичко ѝ е нужно Единение, определяне и отстояване на националните цели и приоритети, извеждане на предно място на икономическите, социалните, демографските проблеми и тяхното спешно решение

Нужно е национално съгласие за решаване на кризисната ситуация в здравеопазването, образователната и пенсионната система, възраждане на малкия и средния бизнес, премахване на диспропорциите на селското стопанство и на небългарския модел на концентрация на земята ни в ръцете на група крупни латифундисти.

Авторите отправят призив към нацията за спиране на политическите разногласия и боричкания, така че българското общество да не живее от избори до избори и нацията да не се превръща в заложник на външно или вътрешно политически амбиции несъвпадащи с българския интерес.

В момента България не знае накъде върви, казва пред Епицентър. бг акад. Воденичаров. След присъединяването на страната ни към НАТО през 2004 г. и пълноправното ѝ членство в ЕС от 01.01.2007 г. пред България и пред българите като че ли няма безспорна национална обединителна цел.

Дългият преход от повече от четвърт век ни обезвери и обезсмисли надеждата ни за по-добър живот, живеем „ден за ден“, затворени в клещите на философията на „оцеляването“, дразним се, че другите ни изпреварват във всяко отношение, произвеждаме все по-малко, живеем все по-бездуховно и се затваряме в собствените си черупки. Духовната криза в нашето общество е дори по-силна от икономическата и естествено двете създават дълбока демографска криза. Ежедневието ни е наситено с прояви на насилие, нетърпимост, лъжи, шантажи и заплахи.

Под угроза е поставено бъдещето на България. В най-новата си история България никога не е била подложена на такъв натиск, заплашващ да разруши социално-икономическата ѝ база, националната ѝ сигурност и традиционните ценности на нашето общество – вяра, християнски добродетели, религиозна търпимост и толерантност, състрадание и взаимопомощ. Става дума за засилващият се и непредвидим процес на миграция, която заплашва България и Европа и за която както ние като страна, така и Европейския съюз се оказахме явно неподготвени. Специално място в документа е отделено на заплахата за страната от мощна миграционна вълна

Освен критичния анализ на действителността документът дава и решения на проблемите в различните сектори на обществения и стопански живот на страната.
Той е отворен за широко обществено обсъждане, нови предложения и допълнения.

Той може да стане основа за национална доктрина, която да начертае една дългосрочна пътна карта на духовния, икономическия и социален прогрес на България, чрез изясняването и формулирането на една консенсусна национална рамка от национални цели.

Задълбоченият анализ е базиран на огромен по обем информация с конкретни данни, цифри и изводи за състоянието на страната днес, върху които могат да се правят прогнози за бъдещето. Той може да се превърне в настолна Библия за всеки, който има намерение да се занимава с политика и управление на страната.

Очакваме вашите мнения, препоръки и анализи за документа.

Автор:
Валерия ВЕЛЕВА

Източник: www.epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *