Ако Гърция излезе от еврозоната, европейското финансиране спира

В събота председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди чрез германския печат Гърция, че ако излезе от еврозоната, ще трябва да се откаже от фондовете и субсидиите на Брюксел, съобщава БТА, базирайки се на информация на Франс прес.

„Не може да излезеш от еврозоната, да не връщаш дълговете си и да очакваш парите от бюджета на ЕС да продължават да текат“, каза Шулц в интервю за неделния брой на в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Той обаче подчерта, че ще направи всичко възможно да не се стига дотам.

Подобно на много висши европейски представители досега Шулц отказваше да допусне публично възможността Гърция да напусне еврозоната. Промяната в реториката става на фона на нарастващото напрежение около гръцкия въпрос преди извънредната европейска среща на върха в понеделник.
Още по темата
Гърция ще се опита да даде повече на кредиторите си
Какви са причините Меркел да продължи да подкрепя Гърция?
Москва и Атина уточняват как да си сътрудничат до ноември

Междувременно по-рано същия ден държавният министър Алекос Фламбурарис заяви, че кредиторите искат Гърция да направи допълнителни спестявания от 450 милиона евро, цитиран от ДПА.

Фламбурарис каза, че кредиторите не са готови да намалят дълга на Гърция, както иска Атина. „Надявам се, че ще приемат това, но те няма да го направят – това е личното ми мнение“, заяви той за телевизия Мега, с което попари надеждите, че може да бъде постигнат напредък на специалната среща на лидерите на еврозоната в понеделник.

Фламбурарис заяви днес, че Гърция ще се опита да предложи нещо повече в преговорите за дълга. „Ще се опитаме да допълним нашето предложение, за да бъдем по-близо до решение“, каза той.

Гърция и кредитори й все още се надяват да постигнат споразумение за „реформи срещу свежи пари“, макар че преговорите са в задънена улица от пет месеца. В края на юни страната може да изпадне в несъстоятелност, все повече вложители изтеглят парите си от банките в Гърция, което поражда опасения от банкова паника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *