Ако искаме ток и след 10 години, изграждането на нови мощности трябва да започне сега

Ако България иска да произвежда ток и след 10 години, изграждането на нови, заместващи мощности трябва да започне сега, смята директорът на експлоатацията в АЕЦ „Козлодуй“ Рашо Първанов, който е на Форума за ядрена енергетика във Варна.

Според Рашо Първанов след около 10 години електропотреблението ще нарасне с една четвърт в същото време той припомни, че в бъдеще единствените производители на ток ще са ТЕЦ „Марица Изток 1“ с 500 мегавата и каскадата „Цанков камък“ с 80 мегавата. През това време ще бъдат спрени мощности за 2 хил. мегавата – ТЕЦ Варна, ТЕЦ Република и други мощности – за това трябва да се започне сега изграждането на заместващи мощности, посочи той.

Рашо Първанов представи и готовността на системите на съществуващата АЕЦ „Козлодуй“ за работа с нова мощност. Много от тях, изградени в застроените блокове едно до четири, могат да бъдат в полза на 7-и блок, ако той бъде изграден – стана ясно от думите на Рашо Първанов.

Според икономическия анализ на „Рискинженеринг“, представен на форума, инвестицията в АЕЦ е най-добре икономически обоснована в сравнение с инвестицията в ТЕЦ и ВЕЦ.
Икономистите препоръчват промяна в законодателството, така че печалбите от преференциите за възобновяеми енергийни източници да бъдат реинвестирани в съвременни възобновяеми личности, които да произвеждат по-евтин ток, защото преференциалните цени за тях водят до огромни загуби за потребителите, които по закон поемат разликата в цените, сочат икономистите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *