Ако Фед намали паричните си стимули, идва „краят на играта“ за златото

Тази година цената на златото потъна с 20% и се настани на меча територия най-вече заради намеренията на централната банка на САЩ да намали паричните стимули, но и заради очакванията за спад в темпа на инфлация.През последните няколко седмици все пак благородният метал възстанови своите позиции. Той върна 13% от стойността си, след като Фед увери, че ще провежда гъвкава парична политика.

И все пак Кларк предупреди за бъдещ спад в цената на златото и препоръча на инвеститорите да продават. Според него до края на годината златото ще се търгува за 1300 долара за тройунция, а до края на 2014 г. той очаква цената му да спадне до 1000 долара.

„Възстановяването на икономическия растеж на САЩ може да притиска цената на златото надолу, ако се развие търговията с борсово търгуваните фондове (т.нар ETF's) при повишение на инфлацията в Америка“, коментира Кларк.

Според него ако лихвените проценти се повишат, това ще увеличи и алтернативните разходи по държането на злато, защото ценният метал не носи лихва или доход под формата на дивидент. „Този сценарий би бил противоположен на този, който в периода от 2008 г. до средата на 2011 г. повиши цената на златото“, добави още той.

След като цената на метала регистрира едномесечен връх вчера, днес и заради поевтиняването на долара златото се търгуваше за 1335 долара за тройунция. Обезценяването на долара се отразява положително на златото заради фючърсите в долари, които стават по-привлекателни за инвеститорите, които използват други валути за търговия.

През последните няколко месеца спадът в цената на златото увеличи физическото търсене на ценния метал. Въпреки това Кларк смята, че това не може да бъде причината, поради която златото е на меча територия и даде за пример продажбата на борсово търгуваните фондове.

Помолен да коментира дали централните банки възнамеряват да увеличат покупките си на злато, той отхвърли тази възможност, посочвайки липсата на допълнителни рискове, които да мотивират такъв ход от страна на банките. През 2009 г. именно те бяха най-големите купувачи на злато, защото искаха да се застраховат от допълнителните рискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *