Аксаково готви европроекти за 100 млн. лв.

Около 100 милиона лева ще се опита да привлече Община Аксаково по Оперативна програма „Развитие на селските райони“. Това обяви инж. Красимира Дянкова, шеф на дирекция „Инвестиционна политика“ в община Аксаково.

Работи се по 23 проекта, някои от които са в пълна проектна готовност. В момента текат процедури по съгласуване с институциите, обясни инж. Дянкова.
Един от големите проекти е за изграждане на канализация в с. Кичево на стойност 6 милиона лева. Друг проект предвижда допълнително водоснабдяване на Аксаково, Игнатиево и Слънчево, тъй като прогнозите за в бъдеще са за недостиг на водоснабдяването заради бизнес равитието на тези населени места.
По програма „Развитие на селските райони“ Ос4-Лидер Община Девня ще се опита да привлече средства и в партньорство с Община Девня, предвид сходството на двете общини. Създадената местна инициативна група има за цел да разработи стратегия за развитие, както и да кандидатства пред Оперативната програма за безвъзмездна финансова помощ в размер на 2,5 милиона евро. Впоследствие групата, включваща публични, бизнес играждански организации, ще одобрява и менажира проекти.
Община Аксаково е пред финализиране на поредния европроект на стойност 5,69 милиона лева по Оперативна програма „Регионално развитие“. Като част от проекта през последните 2 години са напълно реновирани 5 училища и 2 детски градини в общината. Учебните заведения са със санирани сгради, подменени покриви, подменени врати и осветление, нови дворове и спортни площадки с нови съоръжения. По време на ремонтите училищата и забавачниците не са прекъсвали работа, посочи Руска Илиева, заместник-кмет на Община Аксаково.
Тъй като материалната база на детските градини в селата Изворско, Въглен, Любен Каравелово и Ген. Кантарджиево не подлежи на обновяване, там се предвижда изграждане на нови сгради. Това ще залегне в инвестиционната програма на общината, като изготвянето на проектите трябва да завърши до 2013 година.
Около 10 работещи в Аксаково варненци са записали децата си на детска градина в младия град, разкри още Руска Илиева. Заради положителния прираст на Аксаково и миграцията към града, общината ще работи по осигуряването на повече места в местните забавачници, увери зам.-кметът Илиева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *