Аксел Вебер: Програмата за изкупуване на облигации от ЕЦБ не работи

Програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации от търговските банки не е сработила добре и поради тази причина трябва да бъде прекратена, смята една от най-влиятелните фигури в управителните органи на институцията Аксел Вебер.
Вебер, който е ръководител на централната банка на Германия, е противник на програмата още от създаването й през май.
Мнението на банкера е, че програмата не е постигнала основните си цели – успокояване на облигационния пазар и намаляване на пазарното напрежение, а вместо това е поставила под риск от размиване границата между монетарната и фискалната политика, съобщава Ройтерс.
„Няма доказателства, че придобиването на активи е имало някакво значително въздействие върху средната доходност по облигациите на страните от еврозоната. Тъй като рисковете, свързани с тази програма, надвишават ползите от нея, покупката на ценни книжа би трябвало да бъде прекратена”, е посочил Вебер по време на реч в Ню Йорк.
Според банкера е необходимо ЕЦБ да преосмисли и останалите механизми, с които се оказва подкрепа на пазара, и възможно най-скоро те трябва да бъдат спрени. Освен това институцията не би трябвало да се бави изобщо при увеличението на лихвения процент, уверен е Вебер.
„С оглед двете измерения на политиката – спирането на нестандартните форми за увеличаване на ликвидността и нормализирането на монетарната политика, съществуват рискове както от прекалено ранните, така и от прекалено късните действия. Смятам, че при последните рисковете са по-големи”, посочва Вебер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *