Активите в застраховането леко се свиват

Активите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3.8 млрд. лв. към края на септември 2009 г. Това показват предварителните данни от статистиката на БНБ. На годишна база техният размер се е увеличил с 52.2%. В сравнение с края на второто тримесечие обаче е регистриран 0.8% спад в обема им.
Причината за регистрираното намаляване е свиването на активите на единствената на българския пазар презастрахователна компания – „Джи Пи презастраховане“. В края на септември 2009 г. активите й възлизат на 991.9 млн. лв., което е с 9.6% по-малко от отчетеното към края на полугодието.
За последната година най-голямо е увеличението на активите на общозастрахователните дружества – те нарастват със 78.8% до 2.7 млрд. лв. в края на септември. За същия период ръстът на активите на животозастрахователните компании е с 8.2% до 977.8 млн. лв. В края на третото тримесечие общият обем на активите на здравноосигурителните дружества възлиза на 67.9 млн. лв., като нараства с 24.6% на годишна база.
Статистиката показва, че към края на третото тримесечие в портфейлите на сектора най-чувствително нараства делът на ценните книжа, различни от акции. В края на септември 2009 г. относителният им дял е 33.7% в сравнение с 25.3% година по-рано. Общият им обем вече възлиза на 1.3 млрд. лв., като се увеличава със 102.6% на годишна база.
Във валутната структура на активите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества прави впечатление свиването на дела на средствата, деноминирани в български левове. Ако в края на септември 2008 г. те са съставлявали 81.5% от общите активи, то година по-късно делът им намалява до 57.1%. От своя страна средствата, деноминирани в евро, се увеличават от 16.1% до 22.8% през отчетния период.
През третото тримесечие се наблюдава леко свиване на инвестициите на сектора извън страната в сравнение с отчетеното към полугодието. В края на септември 2009 г. средствата, инвестирани в други държави от ЕС, намаляват с 11.2% спрямо юни 2009 г. Инвестициите в България пък нарастват с 4.4% за последното тримесечие. Относителният им дял се увеличава до 64.4% в сравнение с регистрираните през юни 61.21%. В края на септември 2008 г. обаче в 85.8% от инвестициите на застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества бяха в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *