Акциите на Еврохолд и Енемона ще се търгуват на по-нисък сегмент на БФБ

Емисиите на Еврохолд България АД и на Енемона АД ще се търгуват на по-нисък сегмент на борсата, реши Съветът на директорите на БФБ. Като основание за решението си, бордът на оператора посочва ниския оборот и малкия брой сделки, които са сключени с акции на компаниите, през последните шест месеца, както и неразкриването в срок на информация, касаеща публичните дружества.

От 28 септември акциите на Енемона АД с борсов код E4A и ISIN код BG1100042073 се преместват от основен пазар, сегмент „Premium“, на алтернативен пазар BaSE. От публикуваното съобщение не става ясно дали това се отнася и за привилигированите агции на дружеството, които са с борсов код E4AР.

Също от 28 септември Еврохолд България АД с борсов код 4EH и ISIN код BG1100114062 преминава от основния пазар, сегмент „Premium“, на сегмента „Standard“.

Като допълнителен аргумент в съобщението на БФБ се посочва, че според правилника на борсата емисиите, търгувани на основен пазар, сегмент „Premium“, трябва във всеки един момент да отговарят на изискванията за средномесечен оборот през последните 6 месеца, който не трябва да е по-малък от 300 хил. лв. на месец, както и през последните 12 месеца емитентът да е разкривал в определените срокове регулираната информация „чрез избраната от него информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективното разпространение на регулираната информация до обществеността във всички държави членки“. Това не се изпълнява от дветедружества.

Статистиката на Infostock.bg показва, че за последните шест месеца (1 февруари – 31 август 2015) с обикновените акции на Енемона е реализиран оборот в размер на 217 281, или 36 213,50 лв. средно за всеки един от последните шест месеца. При Еврохолд оборотът е 1 529 097 лв., или по 254 849,50 лв. на месец.

Според съобщението на БФБ, преди ръководството на оператора да вземе решението си за преместване, търговията с книжата на двете дружества е наблюдавана в продължение на 3 месеца. В новите сегменти, където ще се търгуват акциите на двете дружества, изискванията за оборота са доста по-ниски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *