Акциите на компаниите, активно работещи в Русия, поевтиняват

Европейските фондови пазари растат след излизането на данните за деловия климат в Германия. Но акциите на компаниите, активно работещи в Русия поевтиняват от срива на рублата.

По обед общият европейски индекс FTSEurofirst 300 нарасна с 0,29 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 0,58 процента. Немският индекс DAX се покачи с 0,62 процента, британският FTSE 100 – с 0,75 процента, а френският CAC-40 – с 0,35 процента, съобщава Reuters.

Икономическите очаквания в Германия се подобряват през декември спрямо ноември, съобщи изследователският институт ZEW.

Акциите на австрийската Raiffeisen Bank International поевтиняха с 3,4 процента, по-рано паднали до рекорден минимум, след повишаването на основната лихва в Русия до 17 на сто в опит да се спре срива на рублата.

Котировките на пивоварната компания Carlsberg и на производителя автогуми Nokian, имащи значителен оборот в Русия, се понижиха съответно с 3,8 и 2,6 процента.

Това, че повишаването на лихвите в Русия не може да спре падането на рублата тревожи инвеститорите, отбелязва анализаторът на IG France Александър Барадес.

Акциите на испанската петролна компания Repsol, поевтиняха с 1,6 процента след съобщението, че тя е направила предложение за покупка на канадската Talisman Energy за 8,3 милиарда долара.

Котировките на телекомуникационните компании Orange и Deutsche Telekom нараснаха с 2,5 и 1,3 процента, тъй като те започнаха преговори за продажбата на британския оператор EE, чийто акции поскъпнаха с 1 процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *