Акциите на КТИ „Съединение“ бяха избрани за акции на седмицата

В ежеседмичната си класация „Акция на седмицата” Investor.bg избра в края на миналата седмица акциите на Корпорация за технологии и иновации „Съединение” АД. Основание за това експертите са намерили в ръста от 35 на сто за изминалата седмица до 4,21 лева средно-претеглена цена за акция. Съобщението за увеличение на капитала и поскъпване на акциите на публичните дъщерни дружества, са също сред причините книжата на Корпорация за технологии и иновации Съединение АД да бъдат избрани от екипа на Investor.bg за победител в седмичното издание на рубриката „Акция на седмицата“. След съобщения за увеличаване на капитала със собствени средства на компаниите, които са част от икономическата група на КТИ Съединение – ЗММ Металик АД и Оптела-оптични технологи АД, пазарните оценки на двете дружества за седмицата се повишиха, съответно, с 45 и 65 на сто. Отделно акциите на трето дъщерно на холдинговото дружество – Унимаш АД, за последните 4 търговски сесии добавиха 26 на сто до 1,2 лева за брой.
Investor.bg дава и допълнителна информация за КТИ „Съединение”:
За миналата година КТИ Съединение отчете 24,752 млн. лв. нетна консолидирана печалба при 560 хил. лв. положителен консолидиран финансов резултат за 2006 г. Голямата разлика се дължи най-вече на осчетоводяване на преоценката на недвижими имоти, собственост на дъщерните дружества – ЗММ Металик и Оптела-оптични технологии.
Корпорация за технологии и иновации Съединение АД планира да преструктурира дейността си като за целта работи по три проекта, свързани с дъщерните си дружества, а именно Проект „Оптела“, Проект „Офрей“ и Проект „Популярна каса“.
В първото направление се планира ресурсите на част от консолидираната група да се съсредоточат в холдинга Оптела – Лазерни технологии АД. Припомняме, че Оптела-оптични технологии свиква ОСА на 26 юни, на което ще се гласува за промяна на наименованието на фирмата на дружеството на Оптела – Лазерни технологии АД.
Оптела предвижда и увеличение на капитала от 315 000 на 9135000, чрез разпределение на 8820000 печалба, реализирана през отчетната 2007 година. През третото тримесечие на 2008 г. ръководството на холдинга, планира да осъществи първично публично предлагане (IPO) за увеличаване на капитала с 1500000 лева. С набраните от предлагането капитали ускорено ще се инвестира в усвояването, производството и продажбата на високотехнологични машиностроителни изделия и услуги.
В началото на 2009 година се планира към холдинг Оптела – Лазерни технологии АД да се влеят и други машиностроителни предприятия от консолидираната група. С това икономическият потенциал на групата ще нарасне над 30 млн. лева нетни активи, което ще даде възможност да се реализира динамично устойчиво развитие на холдинг Оптела – Лазерни технологии АД, се казва още в годишния консолидиран доклад за дейността на КТИ Съединение. На борсата ще се търгуват минимум 25% от акциите на Оптела – Лазерни технологии.
В направлението „Орфей“, КТИ Съединение планира ускорено развитие на холдинг Орфей клуб уелнес АД като през второто тримесечие на 2008 година ще се осъществи вливане на дружества от консолидираната група в холдинга. С това капиталът на Орфей клуб уелнес АД ще надвиши 20 млн. лева. Освен това последното ще придобие статут на публично дружество и и ще бъде листнато на БФБ-София.
В края на третото и началото на четвъртото тримесечие Орфей клуб уелнес АД планира реализирането на първично публично предлагане (IPO) за 3 млн. лева. С привлечените капитали ще се реализира усъвършенстването на туристически продукт с комплекс от туристически услуги за уелнес туризъм.
През второто тримесечие на 2009 година се предвижда реализирането на още едно първично публично предлагане за 5 млн. лева, които ще бъдат инвестирани главно в развитие на материалната база, създаване на допълнителни туристически услуги и оформяне и разпространение на целия туристически продукт като франчайзингов пакет.
По отношение на последния проект – „Популярна каса“, се предвижда увеличение на капитала на инвестиционния посредник от 1,5 на 2,5 млн. лв.
КТИ Съединение свиква ОСА на 27 юни, на което ще се гласува по проект за четворно увеличение на капитала на компанията със собствени средства до 12 млн. лв. Освен това през периода на четвърто тримесечие на 2008 година се предвижда реализиране на първично публично предлагане (IPO) и увеличаване на капитала с 3 млн. лева като с набраните средства ще се инвестира главно в развитие и създаване на нови финансови структури на холдинга. През 2008 година КТИ Съединение АД участва в създаването на Управляващото дружество Съединение Асет Мениджмънт АД, който получи лиценз от Комисия за финансов надзор.
В средата на 2009 г. холдинговото дружество планира да осъществи ново увеличение на капитала, чрез разпределение на печалбата, която очаква да реализира през 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *