Акциите на Alibaba стават още по-скъпи

Първичното публично предлагане (IPO) на Alibaba придобива още по-големи размери, отколкото се очакваше. Китайският интернет гигантвдигна горния край на ценовия диапазон за акциитеси благодарение на голямото търсене от страна на инвеститорите от 66 на 68 долара. Това съобщиха от компанията в понеделник (местно време) със съобщение до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), предава DPA.

Така максималният обем на IPO-то може да се повиши от 24,3 до 25 млрд. долара (19,3 млрд. евро). За да се случи това обаче инвестиционните банки, които участват в пласирането, трябва да упражнят своите права на записване. В противен случай около 320 млн. акции, които Alibaba иска да предложи първоначално, ще донесат 21,8 млрд. долара.

Така или иначе: никога досега една компания не е успявала да събере повече пари от инвеститорите при своя борсов дебют. Още в сряда – един ден по-рано от досега планираното, поръчките ще бъдат затворени. След това се очаква нищо да не застане на пътя на търговията с акциите на Alibaba под символа BABA на Нюйоркската фондова борса.

В момента топ мениджмънтът на Alibaba прави турне с промоционални събития по целия свят, за да спечели инвеститорите на своя страна. Така нареченото „road show“ в понеделник стигна до Хонконг и с това за първипъти до Азия. Сега наред е Сингапур.

Основателят на компанията Джак Ма, койтонаскоро стана най-богатият човек в Китай,изрази междувременно пред журналисти разочарованието си, че IPO-то не може да се проведе в Хонконг. Тамошната фондова борса отхвърли възможността да проведе борсовия дебют поради „недостатъчно прозрачна корпоративна структура“, и голямата мощ на Ma. Тогава Alibaba се обърна към Ню Йорк.

Компанията е водеща сила в китайския онлайн пазар. По собствена информация концернът осъществява повече приходи от продажби, отколкото Amazon и Ebay заедно. Бизнес моделът обаче търпи само ограничени сравнения. Alibaba оперира Taobao, базар за малки и средни китайски компании, както и Tmall, онлайн магазин за утвърдени марки.

През следващата година се очаква Китай да стане най-големият пазар за онлайн търговия според прогнозите на редица анализатори. През 2012 г. според данни на счетоводната и консултантска фирма PwC клиентите в Китай са закупили в интернет стоки на стойност 190 млрд. долара. Само в САЩ обемът е все още по-висок – 225 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *