Акции на КТБ за 4 млн. евро се изтъргуваха извън борсата

Договорена сделка с акции на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) за 4 млн. евро е била извършена в края на миналата седмица, е видно от справка на сайта на инвестиционния посредник „София интернешънъл секюритис“. Той е представлявал интересите на страната купувач, която е платила по 73.47 лв. за акция на поставената под специален надзор банка. Това е с около 5 лв. по-ниско от последната котировка на КТБ, преди Българската фондова борса (БФБ) да спре търговията с акциите й на 20 юни. По информация на „Капитал Daily“ сделката е финализирана и има реална смяна на собствеността върху пакета, който представлява 1.62% от капитала на банката. По отношение на продавача подозренията падат върху дружества, свързани с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, а също и върху италианския акционер в КТБ Fata Assicurazioni Danni SpA, чийто дял в банката съвпада с прехвърления обем акции. Според пазарни анализатори сделката би могла да е изпълнение на предварително договорено между страните обратно изкупуване на пакета, но не са изключени и други версии.

Сделката

Според публикуваната на сайта на „София интернешънъл секюритис“ (SIS) информация пакетът от 106 700 акции е прехвърлен в следобеда на 2 октомври, петък, като извънборсова сделка. Продавачът е бил клиент на Уникредит Булбанк, а валутата, в която е извършено плащането, е евро. От SIS отказаха да разкрият пред „Капитал Daily“ за чия сметка са извършили покупката. През последните години посредникът е активен в подаването на поръчки „купува“, с което се поддържа ценовата стабилност по борсовата позиция на КТБ, и това е причината сред инвеститорите на капиталовия пазар да се говори, че SIS има за клиент мажоритарния собственик на банката.

По информация на „Капитал Daily“ прехвърлянето е финализирано и има реална смяна на собствеността върху пакета акции. Макар търговията с книжа на КТБ да е спряна от 20 юни, притежателите на дялове могат да ги продават, стига да намерят на кого. Съгласно Закона за кредитните институции при поставянето на банка под специален надзор без права да се разпореждат със собствеността си са единствено големите акционери на банката, които притежават повече от 10% от капитала й. Това изключва от подозрението „Бромак“, Bulgarian Acquisition Company и VTB CGI Limited.

Акционери с по-големи пакети акции, които не попадат под забраната на закона, са „Сентръл техно пропъртис“, който записа 150 000 акции от увеличението на капитала през пролетта на миналата година, „Си Ди мениджмънт“, което придоби 100 000 акции в същата процедура, и италианският акционер в КТБ Fata Assicurazioni Danni SpA с неговите 97 000 акции, които след 10-процентното увеличение на капитала стават точно 106 700 книжа, колкото е и прехвърленият пакет.

Версиите

Не е трудно да се намерят връзки между първите две дружества и мажоритарния акционер на банката Цветан Василев. И „Сентръл техно пропъртис“, и „Си Ди мениджмънт“ са с адрес на управление столичния квартал „Красно село“, ул. „Дамян Груев“ №46, където са регистрирани и други фирми на Василев. Ако има някакво прехвърляне на техни дялове, то целта би могла да е счетоводна и да се прехвърлят пари от едно в друго контролирано дружество. Друг вариант е това да е опит да се предпази делът от опити за превземане, каквито текат в редица свързани с КТБ компании.

Другото предположение е, че това е предварително договорена репо сделка или упражняване на опция, като цената е фиксирана преди затварянето на банката. Фактът, че тя се извършва в евро и то през посредника Уникредит Булбанк, води към италианския акционер в КТБ Fata Assicurazioni Danni като евентуален продавач. Той влезе с дял в банката през 2010 година. Допреди година дружеството бе част от италианския застраховател Generali, но през ноември бе продадено на Societa Cattolica Assicurazioni за 179 млн. евро. Generali има и друга пресечна точка с бизнесите на Василев. Италианският застраховател държи 70% от капитала на застрахователна компания „Виктория“ (от края на миналата година пряко, а преди това именно чрез Fata Assicurazioni Danni), а другите 30% се държат от „Мел финанс“, което се контролира от разследвания в Швейцария Цветан Василев чрез регистрираната в Женева Cefinco Holding.

Дали ще се потвърди предположението, че италианският акционер е продавач, а свързано с Цветан Василев лице е купувачът на книжата, ще стане ясно, ако Централният депозитар разкрие данни по сделката, което обаче се случва само при преминаване на праг от 5%. Тя направи впечатление на участниците на капиталовия пазар не само с размера си, а и с цената. При всичките притеснения около качеството на активите на КТБ тя очевидно е нереална, но брокери коментират, че на пазара има инвеститори, които биха искали да продадат акциите си, ако търговията с тях бе възможна. В същото време може да се очаква, че ще има и купувачи, които търсят рискови активи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *