Акционерите на БАКБ ще гласуват за получаване на кредитна линия до €50 млн.

Акционерите на Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) АД ще гласуват на предстоящото Общо събрание на акционерите (ОСА), което ще се проведе на 29 април, по проект за решение за получаване на кредитна линия до максимален размер до 50 млн. евро, става ясно от съобщение на банката чрез БФБ-София.
Кредитната линия ще бъде предоставена от основния акционер в банката – ирландската Allied Irish Banks plc.
Съгласно условията на сделката, всяко използване на средствата ще е с минимален размер от 5 млн. евро, а лихвеният процент ще е едномесечният Euribor плюс надбавка от 3% на годишна база.
Средствата по линията от AIB ще дадат допълнителна гъвкавост на БАКБ за финансиране обичайната й дейност по отпускане на кредити и за рефинансиране на падежиращи задължения, става ясно от доклада на УС на банката пред ОСА.
Финансирането от AIB е важно и изгодно за БАКБ и нейните акционери поради това, че банката получава достъп до нов международен източник финансиране и то в условията повишена несигурност и затруднен достъп до международните кредитни и капиталови пазари.
Условията, при които се предоставя финансирането, отразяват адекватно пазарната ситуация в момента, както и страновия риск и кредитния риск на България, казват от финансовата институция.
Достъпът до линията ще даде на БАКБ повече гъвкавост при воденето на преговори за нови финансирания, както и възможност да се възползва от атрактивни възможности за ръст и диверсификация на кредитния портфейл.
На ОСА Надзорният съвет на Българо-Американска Кредитна Банка АД ще предложи на акционерите на банката печалбата за 2008 година да бъде отнесена във фонд „Резервен”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *